Euonymus Japonicus kwekerij

Euonymus Japonicus kwekerij

oktober 25, 2022 Uit Door admin

De Euonymus Japonicus kennen we ook wel onder de benaming Japanse Kardinaalsmuts en een van de bekendste soorten is de Green Spire. Deze prachtige heester is oersterk en kan op iedere standplaats in de tuin worden aangeplant. De Euonymus Japonicus is winterhard wat betekent dat het bestand is tegen extreme kou en warmte zonder dat het zijn blad verliest. De prachtig glanzende blaadjes hebben een donkergroene kleur, zijn klein van stuk, langwerpig en licht gekarteld. Dat geeft deze heester een fraai aanzien. Het kan als haag aangeplant worden maar ook als groepsbeplanting of borderafscheiding komt de Euonymus Japonicus goed tot zijn recht. Het enige wat het vraagt is een goed gedraineerde bodem zodat de wortels niet continue in het water staan. Spit de grond waar u het wilt gaan aanplanten daarom voldoende om en vermeng de aarde met wat aanplantgrond. Dit zorgt voor een goede start waardoor de wortels zich goed gaan ontwikkelen.

De Euonymus Japonicus als buxusvervanger

Wanneer u een lage haag heeft van buxus en deze aangetast is door de buxusmot of een schimmelziekte doet u er goed aan deze door de Euonymus Japonicus te vervangen. Deze is namelijk resistent tegen dit soort ongemakken waardoor u weer een mooie groene en gezonde haag in uw tuin tevoorschijn tovert. De Euonymus Japonicus kent een totale groeihoogte van zo’n 80 centimeter. Ideaal dus voor het creëren van een laag haagje. Het groeit gemiddeld een 10 tot 15 centimeter per jaar. Om het in topconditie te houden en een volle haag te garanderen wordt 1x per jaar snoeien aanbevolen.

Wanneer de Euonymus Japonicus snoeien?

De Euonymus Japonicus kunt u het beste aan het begin van het voorjaar of in het najaar snoeien. Het is wel belangrijk dat u dit niet doet op een al te warme en zonnige dag. Hierdoor bestaat er namelijk kans dat de blaadjes gaan verbranden. Gebruik een scherpe snoeischaar zodat de kans op verwondingen het kleinste is. In de meeste gevallen is het meer dan voldoende om alleen de bovenzijde van de Euonymus Japonicus te toppen. Het kent namelijk een opgaande groei waardoor de zijkanten niet gesnoeid hoeven te worden. Een beetje extra verwennen met water na de snoeibeurt en de Euonymus Japonicus staat er weer fris en keurig ‘gekapt’ bij.