Alles over de eikenprocessierups

Alles over de eikenprocessierups

mei 13, 2020 Uit Door admin

Het is weer zover, de eikenprocessierupsen komen uit hun eitjes gekropen om ons het leven wat onaangenamer te maken. Althans, dat lijkt het geval. Elk jaar lijken er weer meer van deze vervelende jeukrupsen bij te komen. Elk jaar wordt er door het gehele land gesproken van een ware plaag. Hoe kan dat toch? Wat is dat voor een rups? En waarom vormen deze rupsen een plaag? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Na het uitkomen van eitjes in maart/april, gaan de rupsen in een lange rij op zoek naar hun voedsel. Deze tocht naar de toppen van de bomen, waar zij de jonge bladeren van de eikenboom eten, lijkt wel een processie. Vandaar de naam eikenprocessierupsen. In de eerste levensfasen vormen de rupsen geen gezondheidsrisico voor mens en dier. Enkel de eik die kaalgevreten wordt door de rupsen, heeft hinder van deze beestjes. Pas na hun tweede vervelling worden brandhaartjes ontwikkeld. Deze brandhaartjes zijn pijlvormige en bevatten een gif welke bij aanraking van de huid geactiveerd wordt. Vanwege de weerhaakjes, blijven de brandhaartjes vasthaken aan je huid, kleding of haar en blijven ze een probleem. Niet alleen jeuk of huiduitslag, ook luchtwegklachten of irritatie aan de ogen kunnen een vervelend gevolg zijn van deze brandhaartjes.

De eikenprocessierups vermijden

Het beste is om plaatsen waar de eikenprocessierups voorkomt, te vermijden. Vaak zijn dit eiken langs openbare wegen. Het bermgras wordt hier laag gehouden, waardoor de sluipwesp, een natuurlijke vijand van deze rups, zich hier veelal niet laat zien. Ook koolmezen, andere natuurlijke vijanden van de processierups, vertoeven liever in een bosrijke omgeving dan in een laan met bomen. De nesten van de rups zijn vaak duidelijk zichtbaar. De gemeente voorziet de besmette bomen met een rood-wit lint, zodat je ervoor kunt kiezen een andere weg te nemen en deze bomen te vermijden om gezondheidsklachten te voorkomen.

De eikenprocessierups bestrijden

Gelukkig kunnen de eikenprocessierupsen bestreden worden. Dat kan al in een vroeg stadium, waarbij de jonge rupsen, die nog geen bedreiging voor de gezondheid vormen, worden bestreden met aaltjes of een bacteriepreparaat. Binnen enkele dagen na besmetting met deze biologische bestrijdingsmiddelen zal de rups sterven. Doordat dit middel niet selectief is en alle rupsen in de boom zal doden, kan het niet overal en altijd toegepast worden. De eikenprocessierups bestrijden in Drenthe gebeurt in dat geval dan ook vaak wanneer de nesten van de rups al in de bomen hangen. Deze nesten worden door een professioneel bedrijf weggezogen. In beschermende kleding gaan zij aan de slag om zelf geen risico te lopen. Met een enorme stofzuiger worden de nesten met de rupsen weggezogen en verzameld in een tank. Deze verzameling van nesten en rupsen wordt vervolgens elders vernietigd, zodat je weer heerlijk zonder zorgen in de buitenlucht kunt wandelen onder de eiken.