Moestuinbakken maken de boer in ieder van ons wakker

Moestuinbakken maken de boer in ieder van ons wakker

augustus 6, 2021 Uit Door admin

Met moestuinbakken is iedereen een boer of akkerbouwer. Je kan er geen schapen en koeien in laten grazen, maar zelf tomaten, sla of courgettes kweken kan er prima mee. Tijd dat jij ook het land opgaat met een setje moestuinbakken. Het kost je minder dan het je kan besparen, wanneer jij je oogst binnenhaalt en je hebt geen tractor, kruiwagen of schep nodig. Je kan met een leuke set basisgereedschap en een gieter boer worden op jouw eigen balkon. 

Balkon boeren opgelet

Ben jij van het platteland of uit een dorp naar de stad verhuisd? Dan mis je misschien de moestuin van jouw ouders of jouw opa en oma. Maar met moestuinbakken kun jij als balkonboer ook een akker maken. Je hebt voor zo’n 150 euro een bak en de benodigde spullen om aan de slag te gaan. De bak is oerdegelijk, dus je kan jaren vooruit. Wanneer je in een schoon deel van de stad woont, dan hoef je de aarde niet vaak te vervangen. Verder heb je zaden nodig, maar met de moestuinplantjes van de AH kun jij ook beginnen. Je kunt een zaaikalender downloaden, uitprinten en op je bak plakken. Zo weet je wanneer je welke gewassen moet zaaien. 

Een goede groenteteler wordt je niet in één jaar

Zoals met alles maakt leren je meester, dat geldt zeker voor tuinieren. Je zult het eerste jaar misschien niet goed de bladeren van de tomaat bijknippen of de tomaten dieven. “Dieven als in stelen?” vraag je je af. “Waarom zou ik mijn tomaten stelen?” De dieven, of diefjes zijn een soort loten aan de hoofdstam. Om te zorgen dat de tomaat zijn energie in de bloemen – en dus de vruchten – steekt, haal je de diefjes weg. Je moet dit leren, want sommige dieven worden een hoofdstam met bloemen. Je moet deze dan opbinden om te voorkomen dat de stengel knapt onder het gewicht van de almaar groter wordende tomaten. Kortom, dit ga je in je eerste jaar als balkonboer allemaal leren. 

Meerdere moestuinbakken kopen

Het is verstandig om, als je ruimte hebt op je balkon, dakterras of in je achtertuin, meerdere moestuinbakken te kopen. Hierdoor kun je van één van de moestuinbakken een soort kweekbak maken waarbij je de grotere plantjes verplant naar een van de andere bakken. Dit heb je met name in het voorjaar nodig. Je kan ook een soort plantenkast maken om onder glas de planten sneller te kweken. Je kunt de bakker verdelen over wat wanneer klaar is of wat in welke omstandigheden moet staan. Met meerdere bakken kun je per locatie bepalen hoeveel licht, schaduw en water een bak krijgt. Dit doe je om de meest gunstige omstandigheden voor de plant te bepalen. 

Moestuinbak kopen of zelf maken?

Een moestuinbak kopen is veruit de meest makkelijke manier. Je koopt hem als bouwpakket en zet hem in een uurtje in elkaar. Daarna kun je beginnen. Wanneer je zelf een bak zou maken ben je al dagen bezig met hout en ander materiaal. Bovendien is de gekochte bak vaak veel duurzamer. De materialen zijn bovendien schoon en goed voor de plant. Dit is iets wat je van steigerhout of oude pallets niet zeker kan weten. En voor de kosten hoef je het niet te laten, zeker niet met de huidige prijzen van groente in de supermarkt. Kortom, maak de balkonboer in je wakker en ga de moestuin in met Vertisign.