Rouwvliegjes bestrijden: handige tips

Rouwvliegjes bestrijden: handige tips

juni 14, 2023 Uit Door admin

Een woning opfleuren met leuke kamerplanten is altijd een goed idee. Kamerplanten zorgen namelijk voor een natuurlijke uitstraling in het huis. Daarnaast zorgen kamerplanten ook voor een betere luchtkwaliteit in het huis. Er zijn dus genoeg redenen om huisplanten te nemen, maar deze moet je natuurlijk wel goed onderhouden. Met het juiste onderhoud gaan ze namelijk een stuk langer mee en hoef je niet iedere keer nieuwe planten te kopen. Rouwvliegjes kunnen enorm irritant zijn als je huisplanten hebt, echter zijn ze onschadelijk voor mensen. Ze kunnen een echte plaag vormen voor liefhebbers van huisplanten, zo leggen ze eitjes in de grond van planten en voeden hun larven zich met organisch materiaal. Rouwvliegjes bestrijden is daarom van groot belang, zodat je van de vliegjes af kunt komen.

 

Rouwvliegjes bestrijden lijkt erg lastig, maar in de praktijk is het vrij eenvoudig om uit te voeren. Je kunt ze namelijk met aaltjes bestrijden, maar ook kun je andere technieken uitvoeren om van de rouwvliegjes af te komen. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Onderstaand vertellen we er alles over!

De grond uitdrogen helpt bij rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden kan op verschillende manieren, maar het kan handig zijn om de grond uit te drogen van de huisplanten. Rouwvliegjes overleven namelijk het best in vochtige omstandigheden. Door de grond van je huisplanten uit te laten drogen, realiseer je een minder gunstige omgeving voor de rouwvliegjes. Laat de bovenste laag van de grond uitdrogen, voordat je de bodem opnieuw water geeft. Op die manier verdwijnen de rouwvliegjes en zoeken ze naar een nieuwe plant. Daarnaast kan het handig zijn om zand of grind te gebruiken in de plantenbank. Rouwvliegjes houden namelijk niet van een korrelige grond, dit maakt het moeilijker voor de rouwvliegjes om eitjes te leggen. Rouwvliegjes bestrijden is op die manier vrij eenvoudig.

Biologisch rouwvliegjes bestrijden

Het is natuurlijk nooit slim om direct naar de chemische middelen te grijpen voor de bestrijding van rouwvliegjes. Er zijn verschillende natuurlijke vijanden van rouwvliegjes die je kunt inzetten voor een biologische bestrijding. Aaltjes kunnen eenvoudig besteld worden op het internet en gebruikt worden om rouwvliegjes te bestrijden. Deze moeten in de grond van de besmette planten worden geplaatst, zo zullen ze de larven van de rouwvliegjes opeten en op die manier de plaag helpen bestrijden. Op het internet kun je aaltjes eenvoudig bestellen, maar moet je hiervoor wel de juiste aanbieder vinden. Vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar, zodat je de aaltjes makkelijker kunt bestellen.

Zorg voor minder voedingsbronnen

Als je rouwvliegjes effectief wilt bestrijden, is het verstandig om voedingsbronnen te verminderen. Rouwvliegjes leven namelijk van rottend organisch materiaal, dus zorg er altijd voor dat er geen voedselbronnen beschikbaar zijn in de buurt van jouw kamerplanten. Op die manier is de kans groot dat er minder rouwvliegjes op de kamerplanten afkomen. Verwijder eventueel ook dode bladeren uit de potgrond en houd de omgeving rond de planten goed schoon. Lukt dit allemaal niet? Dan kan het wellicht de moeite waard zijn om een specialist in te schakelen met meer ervaring op het gebied van rouwvliegjes bestrijden.