Zelf je tuin verbouwen?

Zelf je tuin verbouwen?

november 5, 2019 Uit Door admin

Is je tuin toe aan een grote verbouwing? Heb je een make-over in gedachten, zodat dat stuk grond waarop het onkruid als een gek woekert eindelijk dat plekje wordt dat je in gedachten hebt? Waar je in je hangmat kunt genieten van het zonnetje. Waar je op mooie zomeravonden gezellig kunt dineren. Waar het tijdens een zwoele zomer zo heerlijk borrelen is, tot het eindelijk koel genoeg is om te gaan slapen?

Verbouwen

Wil je je tuin flink onder handen nemen, dan is dit vaak een hele klus. Misschien is je tuin wel helemaal betegeld, en wil je er wat meer groen in brengen. Een goede keuze, want door het veranderende klimaat is het hard nodig dat er tegels verdwijnen en grond voor in de plek komt. Tegels kunnen vallend regenwater, zeker tijdens een hoosbui, maar moeilijk kwijt. Het gevolg is dat het regenwater vanuit alle tuinen de straat in komt stromen, waar de afwatering het ook allemaal niet meer aan kan en straten blank kunnen te komen staan. Een beetje minder tegels, al is het maar een klein stukje, in je tuin is dus altijd een goed idee.

Het kan ook zijn dat je tuin nu juist te veel groen bevat, of het nu gaat om gras en planten of heel veel onkruid. Vaak is de tuin het laatste dat je aanpakt als je een nieuw huis betrekt, je wilt tenslotte eerst binnenshuis alles op orde hebben. Dat de tuin niet helemaal je smaak is, dat is van later zorg. Is het moment echter aangebroken om de tuin onder handen te nemen, dan is het ook meteen een flinke klus. Wat je een mooie tuin vindt is heel persoonlijk: misschien hebben de vorige bewoners er een prachtige, klassieke tuin van gemaakt, met veel rozen, terwijl jij veel meer voor een relaxed Ibiza-sfeertje wil gaan.

Handen uit de mouwen

Om een tuin goed te verbouwen, als er echt veel gedaan moet worden, heb je het juiste materiaal nodig. Een compleet aangelegde tuin inclusief planten haal je niet even weg met een schepje, daar komt al snel een shovel aan te pas. Planten waarvan de wortels diep in de grond zitten krijg je het best uit de grond met een graafmachine, ook meteen een stuk beter voor je rug.

Kun je dit allemaal zelf doen, of is het beter om een vakman in te schakelen? Dat ligt een beetje aan je eigen talent en ervaring. Zeker als je rigoureus te werk wilt gaan, kan het beter zijn een hovenier de klus te laten klaren.