Zitten is het nieuwe roken, of is dat onzin?

Zitten is het nieuwe roken, of is dat onzin?

november 2, 2018 Uit Door admin

Is zitten nou zo slecht voor je, of valt dat reuze mee? Al enige tijd wordt geroepen dat zitten het nieuwe roken is. En dat terwijl we urenlang, dagen achtereen vooral op ons zitvlak doorbrengen. Maar onderzoekers zijn er helemaal niet zo zeker van, dat het zo slecht voor je is. Sterker nog: het wordt afgedaan als onzin: mits je zo af en toe een wandelingetje maakt.

Compensatie

Wandelen is dus goed voor je. Maar hoe krijg je het in je systeem dat je dat vaker doet? Woon je niet op wandel- of fietsafstand van je werk? Ga dan met het openbaar vervoer. Dit omdat je nooit helemaal voor de deur in- en uitstapt, wat je met je eigen auto vaak wel doet. Zo heb je elke dag een lekker wandelingetje te pakken en is het helemaal niet zo erg als je verder vooral zit. Je kunt ervoor kiezen om in de bus of trein te blijven staan, maar dat hoeft niet eens. Een dagelijkse wandeling compenseert je zitgedrag. Als je die wandeling ook nog eens af kunt wisselen, zie je weer eens wat anders. Goed, voor de variatie.

Goed zitten

Als je zittend werk hebt, zorg er dan wel voor dat je op een van de ergonomische kantoorstoelen zit. Op een gemiddelde werkdag zit je toch snel zo’n zeven tot acht uur. En dan tellen we nog niet eens mee hoe lang we ’s avonds op de bank zitten. Als je op een ergonomische kantoorstoel zit, zit je in elk geval verantwoord. Als je zelf continue nadenkt over hoe je zit, heb je al een groot deel gewonnen. Denk je er niet over na, dan is de kans groot dat je met gebogen rug of met voorovergebogen nek zit. En dat soms uren achtereen. Wist je dat een slechte doorbloeding maakt dat je niet goed na kunt denken? Voor je het weet val je bijna in slaap! Geen werkgever die dát kan waarderen …

1, 2, 3 …

Ook staand werken wordt door dezelfde onderzoekers onder de loep genomen. Volgens hen is het helemaal niet goed voor je om lange tijd in dezelfde houding te staan. Dus gewoon achter je bureau blijven zitten en af en toe een flinke wandeling maken en je dag is weer goed. Staand werken laten we voor wat het is, hooguit dat we staand blijven vergaderen. Wat enorm motiverend kan werken is op je telefoon een stappenteller instellen. Aan de hand daarvan blijkt of je al genoeg beweging gehad hebt, gedurende de dag. Is dat niet het geval, dan trek je ’s avonds nog even je wandelschoenen aan voor een extra rondje. Heb je gelijk een frisse neus.

Hoe gaat het?

Naast te veel zitten, zijn we soms niet sociaal genoeg bezig. Als je op kantoor alleen maar naar je beeldscherm kijkt en thuis naar de tv of je tablet, dan krijg je weinig sociale uitdaging. We zijn als mens gemaakt om elkaar op te zoeken. Sociaal contact maakt ons gezelliger, maar zeker ook gelukkiger. Maak dus op een werkdag regelmatig een praatje met een collega. Of zorg ervoor dat je met de lunchpauze met een gezellig groepje aan tafel gaat. Je bent na de lunch weer helemaal bijgepraat én kunt er weer uren tegenaan. Op je ergonomische kantoorstoel! Het is niet per se noodzakelijk om vrienden te maken op kantoor, maar het zorgt er wel voor dat je je gelukkiger voelt. En voor je het weet is je werkdag voorbij.

Source: woon en tuin