
Alles wat je moet weten over de WOZ-waarde
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken Op basis van de WOZ waarde woning wordt bepaald hoeveel je aan gemeentelijke heffingen en belastingen betaalt. Het is dus niet voordelig als de waarde van je woning hoger wordt ingeschat dan dat je woning eigenlijk is. Andersom wil je ook niet dat de waarde van je woning veel te laag wordt ingeschat, want dit kan bij de verkoop van de woning nadelig zijn. Om die reden is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat de WOZ-waarde precies is en wat je verder nog moet weten. Hieronder zetten we de belangrijkste informatie over de WOZ-waarde uiteen.
Zo wordt de waarde bepaald
De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente. De gemeente gaat daarvoor na wat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari voor dit jaar. Op basis van informatie op Kadasterdata kun je nagaan of jouw woning een vergelijkbare WOZ-waarde heeft met andere vergelijkbare woningen. Zie je dat er een enorm verschil is met deze woningen? Dan kan het een goed idee zijn om even na te gaan of de waarde wel klopt. Je kunt tot maximaal zes weken nadat je een brief ontvangt over de WOZ nog bezwaar maken. WOZ-waardes van bedrijfspanden zijn niet openbaar, alleen de WOZ-waardes van woningen kun je openbaar inzien. Je kunt de WOZ-waarde van je woning dus wel gemakkelijk vergelijken met die van andere woningen bij jou in de buurt.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde, dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een expert. Zonder enige vorm van hulp kan het namelijk moeilijk zijn om aan te tonen dat de WOZ-waarde niet klopt. Schakel je een expert in om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, dan is de kans groot dat dit inderdaad effect heeft. Op die manier betaal je in het vervolg bijvoorbeeld niet onnodig veel belasting. Op de lange termijn kan het dus veel geld schelen als de WOZ-waarde te hoog is ingeschat en je hier bezwaar tegen maakt.
Ligt de WOZ-waarde te laag?
Als de WOZ-waarde veel te laag ligt, is dit ook nadelig. De verkoopwaarde van je woning zal dan ook lager ingeschat worden. Bovendien is een hogere WOZ-waarde ook beter voor de hypotheek. Zo kan er bijvoorbeeld tegen een lagere rente geleend worden of kan de hypotheek verhoogd worden als je WOZ-waarde erg hoog is voor je hypotheek. Ook als de WOZ-waarde te laag is, kun je er dus voor kiezen om bezwaar te maken. Het is ook zeker aan te raden om dit te doen, maar houd er wel rekening mee dat je dan ook hogere belastingen en gemeenteheffingen betaalt.
Wil je meer weten over de WOZ-waarde?
Hierboven heb je de belangrijkste informatie over de WOZ-waarde kunnen lezen. Als je meer over de WOZ-waarde wilt weten, is het aan te raden om eens te overleggen met een expert. Ook op Google kun je veel informatie vinden over de WOZ-waarde. Je WOZ-waarde inzien kan bij Kadasterdata.