BINNENKIJKEN | In een duurzaam nieuwbouwhuis in Haren

november 12, 2019 0 Door admin

Ze zouden nóóit meer weg gaan uit hun sfeervolle jaren-dertighuis in Haren. Maar stiekem droomden ze er wel van om ooit zelf iets vrijstaands te laten bouwen. Dus toen zich die kans voordeed, 300 meter verderop, besloot de familie Posthumus er toch voor te gaan. En nu wonen ze in een nagelnieuw droomhuis. ,,Een diep gekoesterde wens is in vervulling gegaan.’’

Bergen bouwzand, steigers in elke straat en tuinen die nog lang geen tuinen zijn. De nieuwe wijk aan de oostkant van Haren is in opbouw, en dat zie je aan alles. Toch staan er al veel huizen, wordt er gewoond en vinden prille bewoners en hun bezoekers er hun weg op dat stuk grond waar eerst een voetbalveld en manege waren. Aan het eind van een van die straten, aan het begin van de nieuwe wijk, staat een groot vrijstaand huis met een asymmetrisch rieten dak, grijze bakstenen en houten schermen.

Deze eyecatcher is het nieuwe onderkomen van Annemaryke en Pascal Posthumus, die er in juli van dit jaar met hun kinderen Sophie en Bram zijn komen wonen. Een spontane actie, vertelt Annemaryke aan de eettafel, waar je mooi zicht hebt op de veranda die aan de achterkant van het huis als het ware de hoek om loopt. ,,We hadden eigenlijk geen verhuisplannen. We hadden het jaren-dertighuis zoals we dat altijd hadden gewild en hadden daar hard voor gewerkt, met een langdurige en grote verbouwing. Wel wisten we dat er kavels beschikbaar kwamen op een plek waar ik vaak wandelde. En zo ontstond toch een concrete wens om een huis te gaan bouwen.”

,Je moest je inschrijven voor de kavels en dat hebben we gedaan. De kavel van onze eerste keuze kregen we niet. Maar er was toch nog een geschikte kavel, die wij bij nader inzien mooier vonden en van daaruit begon het avontuur opnieuw’’, blikt Annemaryke terug. Pascal hoopte al jaren op een kans om iets vrijstaands te kunnen bouwen in Haren. ,,Wat ons aan dat nieuwbouwplan ook aansprak, was dat het een groen kader had. En vooral deze kavel, met een bomenrand aan de achterkant.’’

Meer comfort

Als zo’n zaadje eenmaal in je hoofd is geplant, ga je opeens anders naar je oude karakteristieke huis kijken. Pascal was de tocht zat en wilde meer comfort. Er was geen ruimte voor een tweede badkamer, een luxe waar ze met twee pubers in huis wel naar verlangden. En er was geen garage. ,,Wat ook meehielp, is dat we beiden wel risico durven te nemen. En als we dan zo’n kans zien, hebben we niet veel tijd nodig om te beslissen’’, vertelt Annemaryke. ,,Voor je het weet is er dan een handtekening gezet.”

De start verliep alleen niet helemaal vlekkeloos. ,,We hadden iets laten ontwerpen, maar dat werd afgekeurd. Via mijn vriendin leerden we de bouwstijl kennen van JK Houses van Jack Koster in Westerbroek. Deze architect ontwerpt niet alleen duurzame huizen, maar vooral energieneutrale huizen. Het principe van ‘nul op de meter’, dat sprak ons aan. Het is heel gaaf dat je je eigen fabriekje kunt bouwen.’’

,,Het principe van nul op de meter sprak ons erg aan”

,,Het begint er mee dat het huis extra geïsoleerde muren heeft, de meeste ramen op de lange kant op het zuiden gesitueerd zijn en die ramen ‘triple isolatie’-glas hebben. We hebben ook een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte. Die is 11 graden. En we hebben zonnepanelen, waar de wamtepomp zijn energie vandaan haalt’’, vertelt Pascal. De verwarming gaat via vloerverwarming in de gietvloeren die door het hele huis zijn aangelegd. En in de zomer koelt het systeem. Duurzaam is ook dat het huis is gebouwd in maten van 0,60 en 1.20 meter, zodat je weinig bouwmaterialen hoeft weg te gooien.

Vide

Annemaryke en Pascal wilden graag een huis met een rieten dak, in landelijke stijl. Met een overkapping, want daar zijn ze dol op. Het ontwerp hebben ze als gezin omarmd en de hele bouw met z’n allen begeleid. Behalve buiten zijn ook binnen de lijnen spannend. Zo wordt bijvoorbeeld je aandacht naar boven getrokken zodra je een voet over de drempel zet. Mooi is onder meer dat de etage als een soort vide is gebouwd die in open verbinding staat met het ‘leven’ beneden. Zo kun je van bovenaf zien wie er binnenkomt, maar heb je ook contact met wat er verderop in de keuken gebeurt. ,,Dat was wel even wennen. Je hoort natuurlijk alles.’’

Voor zowel binnen als buiten hebben ze zich laten adviseren door architecten en interieurprofs. ,,We kregen een totaalconcept. Het ontwerp van het huis werd gecombineerd met een tuinontwerp en de assistentie van interieurontwerpers Studio P&D voor een indeling van het huis met bijbehorend lichtplan. Zo laat je het ontwerp zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Ook de aannemer en het bouwmanagement zaten er bij dit concept in.’’

Het is aan deze expertise te danken dat bijvoorbeeld de trap niet standaard in de gang zit, maar in de woonkamer uitkomt. Een andere verdienste is het uitgekiende verlichtingsplan, dat vooraf in de bouwtekeningen is meegenomen. ,,Daar denk je zelf niet zo snel aan. Maar het is een van de dingen in dit huis waarmee we nu heel blij zijn en wat de grootste winst heeft gegeven’’, vertelt Pascal, die trots is op de up-down buitenverlichting bij de voordeur. Die licht ’s avonds de hoge kap zo mooi uit.

Masterbedroom

Boven zijn de slaapkamers van de kinderen en de masterbedroom. Bijzonder hier is de hoogte, die in een punt uitloopt. Beetje lastig met de raambekleding, maar daar zijn ze met bamboe luxaflex goed uitgekomen.

Het laatste project binnen is de zolder. Dat gaan ze zelf doen. De ene kant wordt een chillroom voor de jeugd, de andere kant een rommelzolder.

Buiten wacht de tuin. Het ontwerp is er, de invulling volgt binnenkort. En als dat allemaal goed is aangetrokken, de bbq’s en de buiten-openhaard onder overkapping straks branden en de carport klaar is om de auto eindelijk onder dak te hebben, dan is hun nieuwbouwhuis helemaal klaar. Een droomhuis! Of zou het over een jaar of tien toch weer gaan kriebelen?

Wie Pascal (47), Annemaryke (46), Sophie (16) en Bram (14) Posthumus.
Wat vrijstaand huis in Het Harener Holt (Groene kamers) in Haren.
Wonen er sinds juli 2019.
Stijl modern landelijk.
Ontwerper JK Houses Westerbroek.
Interieurontwerp Studio P&D.
Aantal slaapkamers 4.
Favoriete woonwinkel Jongens Doornbos (Groningen), Pine Design (Zuidlaren).
Bijzonder energieneutraal huis.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Source: woonblog