BINNENKIJKEN | In een jarendertighuis in Eelde

BINNENKIJKEN | In een jarendertighuis in Eelde

september 10, 2019 Uit Door admin

binnenkijken, scandinavisch interieur, scandinavisch wonen, landelijk, jarendertighuis, jarendertigwoning

Je zal er maar wonen! Hoe vaak spookte die gedachte niet door hun hoofd wanneer ze als Stadjers aan het wandelen waren in Eelde? Marijke Mulders en Jorn Broesder kregen de kans hun droom te realiseren en verbouwden een jarendertighuis. In Eelde.

Wat doe je in een overspannen woningmarkt als je toevallig net toe bent aan een ontspannen plek om te wonen? Marijke Mulders en Jorn Broesder trokken de stoute schoenen aan en gooiden een briefje door de bus bij huizen waarin ze wel wilden wonen. Daarin beschreven ze wat ze precies zochten en vroegen ze mensen of ze iemand wisten die zo’n pand wilde verkopen.

Zo zijn ze via een bewoonster van de straat waarin ze nu wonen, aan de weet gekomen dat er een verwaarloosd en gedateerd jaren-dertighuis te koop zou komen. Laten Marijke en Jorn nu net van die types zijn die door de grootste puinhopen heen kunnen kijken en meteen de potentie van iets zien. Een ander had het misschien niet aangedurfd, maar de twee hakten al snel de knoop door en begonnen met misschien wel het grootste project van hun leven. Ze kochten de bouwval en maakten er een droomhuis van. Veel deden ze zelf, maar de aannemer, timmerman en handige kennissen hielpen mee.

Uitbouw

,,De vloer was rot, er zat houtworm en alles was verwaarloosd. Maar we vonden het er fantastisch’’, vertelt Marijke aan de eettafel in een serene en sfeervol ingerichte kamer. Samen met Jorn en een architect bedacht ze een nieuwe indeling en paste de functies van de vertrekken aan. Ze tekenden verder een uitbouw aan de achterkant en fantaseerden over badkamers en logeerkamers, een open zolder en wijnkelder, een houtkachel en een Ibizaterras. Vervolgens is er gesloopt, gesloopt en nog eens gesloopt en bijna vanuit het niets een ‘nieuw’ huis teruggebouwd.

,,We zijn drie jaar aan het verbouwen geweest’’

,,We wilden het meteen goed aanpakken. Dat is gelukt. We zijn drie jaar aan het verbouwen geweest. Alles wat slecht was, is vernieuwd en vervangen. Maar wel allemaal in de stijl van het huis. Nu is het levensloopbesteding en kunnen we hier heel oud worden. En als onze tijd gekomen is, kunnen ze ons zo door de heg schuiven naar de begraafplaats hier achter’’, zegt Jorn.

Scandinavisch interieur

Hij is trots op hoe het is geworden. En Marijke ook. Veel hebben ze zelf gedaan, hun materialen hebben ze vaak via bouwmarkt, kringloop of Marktplaats goedkoop op de kop getikt. ,,We zijn er trots op dat het is gelukt zo’n project te overzien. Het is een logisch geheel geworden. Niet dat je spijt hebt van een kleur of een tegel die achteraf toch niet zo goed matcht.’’

,,Sommigen vinden het ongezellig, maar wij vinden het rustgevend’’

Elk huis heeft een ziel. Dat van hen heeft een statige uitstraling en is charmant door z’n schuine wanden. ,,We denken dat het huis zich door de verbouwing nu weer schoon en fris voelt, en dat de nieuwe aanbouw haar zwarte avondjurk is.’’ Wie nu bij deze ‘lady’ over de drempel stapt, komt in een licht Scandinavisch interieur. Door het hele huis heen ligt dezelfde houten vloer, de wanden en het houtwerk zijn spierwit en grote kamerplanten zorgen voor een groen accent

,,Sommigen vinden het ongezellig, maar wij vinden het rustgevend’’, zegt Marijke tijdens een rondleiding door het huis. Achter de nog originele voordeur gaat een spierwitte trap steil omhoog. ,,Alleen díe heeft al zo’n 300 verfuren gekost.’’

Italiaanse lampen

Rechts van de gang is de woonkamer, waar een kek houtkacheltje staat. Er zat een bedstede in de wand, maar die is gesneuveld en wc geworden. De indeling ging op de kop, zodat achter de gang een garderobe, kastenvertrek en badkamer kwamen. Links van de gang ligt de witte keuken. Op een enorm zwart schoolbord staat met grote letters ‘welkom’ geschreven.

Het huis heeft twee badkamers. Eentje beneden, bij de masterbed-room met uitzicht op de tuin. En eentje boven, bij de drie slaapkamers onder het schuine dak. Alleen voor het sanitair is voor een chic merk gekozen, de rest is – succesvol – bij elkaar gescharreld. ,,Je hoeft niet per se zo’n dure kant-en-klare badkamer te bestellen. Onze tegels zijn bijvoorbeeld de goedkoopste die je bij een bouwmarkt kunt krijgen. En die oude Italiaanse lampen hebben we voor een prikkie via Marktplaats gekocht.’’

Open zolder

Bijzonder is de open zolder. De schoorsteen is grijs geverfd, wat mooi past bij het hout van de trap en het dak. Pas halverwege de zolder is een deur naar een rommelhok. Want ja, je moet toch ergens heen met spullen die je niet wilt zien. ,,Ik wil het in huis rustig houden, met niet te veel spullen. Ik word onrustig van rommel’’, verklapt Marijke. ,,Dan weet ik niet meer waar ik naar moet kijken.’’

Ook de tuin is goed aangepakt. De schuur die tegen het huis aan stond, is met een grote kraan verhuisd naar het achterste deel van de 40 meter diepe tuin. Over een houten plankenpad loop je er heen, terwijl je aan beide kanten van het gazon van pas aangeplante borders geniet. Ook dit project is grotendeels klaar.

Ingelijst lied

Op de dag dat Wonen&Co langs komt, worden nog snel de laatste dingen ophangen. Marijke: ,,Deze reportage was voor ons de deadline. Nu zijn we écht klaar. Ik denk niet dat ik ooit nog eens aan zo’n klus begin. Dat doet Jorn dan maar met een andere vrouw.’’ Grapje.

Ze kennen elkaar al láng, van toen ze nog in dezelfde straat in Stadskanaal woonden. Boven hun bed hangt een ingelijst lied dat ze voor elkaar zongen op hun bruiloft. Samen zijn heet het. Want willen ze toch het liefst. Of het nu in een krot is, of een droomhuis.

Wie Marijke Mulders (33), Jorn Broesder (33) en Old English Bulldog Storm (10).
Waar Eelde
Gebouwd in 1930
Wonen er sinds mei 2018
Aantal slaapkamers vier
Woonstijl modern landelijk
Favoriete plek eettafel, met uitzicht op de tuin
Favoriete woonwinkel kringloop
Inspiratie Pinterest

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Een leuk meubel of woonaccessoire gezien in deze binnenkijker? In dit artikel hebben we de mooiste items van Marijke en Jorn verzameld. Of ga terug in de tijd met Rika en Bront, die hun interieur volledig hebben gevuld met antiek en vintage.

Source: woonblog