BINNENKIJKEN | In een landelijk ingericht huis in Nieuw Weerdinge

BINNENKIJKEN | In een landelijk ingericht huis in Nieuw Weerdinge

februari 11, 2020 0 Door admin

Landelijk is de stijl die voor Jantje al jaren werkt. Aan dat vertrouwde basisrecept heeft ze nog wel een snufje Scandinavisch en een scheutje bohemian toegevoegd. En die mix, die is warm en uitnodigend.

De liefde voor zachte grijzen, warme bruinen en robuust hout begint al in de hal. Bij Jantje thuis krijg je een warm welkom. En ook in de rest van het huis is die warme, landelijke stijl consequent doorgevoerd; van de keuken, woonkamer en slaapkamers, tot aan het kleinste vertrek in de woning, het toilet.

Elke ruimte is met oog voor detail ingericht. Stylen, dat is helemaal Jantje’s ding. Dat kan haar man Mark alleen maar beamen. ,,Het is soms echt een verrassing in wat voor huis ik thuiskom.’’

Hij en Jantje – beiden werkzaam in het onderwijs: hij als directeur van een basisschool en zij leerkracht van groep 3 en 4 – bewonen een vrijstaand huis uit 1999, samen met hun zoons Jarne en Thies en hondje Alvin. Gelegen aan de rand van Nieuw Weerdinge, aan boerenland en daarachter bos, hebben ze een uitzicht waar je U tegen zegt. En sinds de laatste verbouwing, anderhalf jaar terug, kunnen ze daar nog meer van genieten.

Verbouwing

,,We wilden heel graag een grote woonkeuken’’, begint Jantje. ,,Door de badkamer op de begane grond weg te halen – die gebruikten we toch nooit ontstond er extra ruimte voor een nieuwe keuken.’’ Na vele bezoekjes aan verschillende keukenboeren, waren ze eruit wat het moest worden: ,,We hadden onze zinnen gezet op een landelijke keuken. Zónder bovenkastjes. Voorheen moest ik altijd een trapje gebruiken voor ik daar bij kon’’, lacht Jantje. Ze lieten er uiteindelijk een maken van eikenhout, met zwarte grepen en een donkergrijs bovenblad. ,,Die combinatie is tijdloos.’’

Er kwam een schuifpui voor meer lichtinval. ,,En omdat we zicht op de tuin wilden’’, vult Jantje aan. De leefkeuken inclusief lekkere plofbank – een wens van Mark – is nu the place to be in huize Woltman. ,,We zitten bijna nooit meer in de woonkamer, dat is nu meer een pronkkamer’’, bekent Mark. Via de pui kom je in de aangebouwde serre. ,,Oók een heerlijk plekje om te zitten. Lekker met een kop koffie genieten van de ochtendzon.’’

Ook de bijkeuken, hal en toilet werden meegenomen in de verbouwing. Er kwam vloerverwarming en alle ruimtes werden voorzien van stucwerk. ,,Dat was eerst schoon metselwerk. En de tegels in de hal waren nog van die roze, zandkleurige. Dat kon echt niet meer’’, aldus Jantje.

Trouw

Ze mag thuis graag de boel omgooien. ,,Dat doe ik wekelijks met ditjes en datjes. Soms wil ik ook nog weleens schuiven met de opstelling van meubels.’’ Ondanks die veranderdrang, blijft ze trouw aan haar eigen stijl. ,,Ik doe veel inspiratie op, maar ik geef altijd mijn eigen draai aan dingen. Het is tegenwoordig zo makkelijk om je te laten beïnvloeden door bijvoorbeeld Instagram. Dat merk ik ook aan mezelf. Dan zie ik compleet witte interieurs en dan denk ik: oh, dat wil ik ook. Maar met twee jongens in huis is dat niet handig.’’

Toch is ze wel van plan om wat lichter te gaan. ,,De wanden in de woonkamer wil ik net als in de keuken en hal, kleigrijs verven. En dan wil ik ook af van de bruine gordijnen. Tsja, zo blijf je bezig hé.’’

Grote veranderingen staan er niet meer op de planning. Vorig jaar hebben ze de tuin laten omheinen zodat hondje Alvin niet meer buiten het erf op avontuur kan. Maar met zo’n grote tuin is er genoeg voor de kleine shih tzu te beleven. Nog een voordeel: ,,Er is altijd een plekje met zon. We kunnen tot aan zonsondergang met de zon meeverhuizen. En je ziet hier regelmatig reeën lopen, prachtig!’’

Bijzonder

Het is een plek die ze niet snel zullen opgeven. Het huis draagt ook een bijzonder verhaal met zich mee. Jantje’s vader heeft het steen voor steen gebouwd. ,,Van de fundering tot aan de afwerking, hij heeft álles zelf gedaan. Hij wilde graag een huis bouwen voor én met mijn broer, maar die is op jonge leeftijd plotseling overleden. Toen dit stuk land te koop kwam, besloot mijn vader voor míj een huis te bouwen. En zo eigenlijk ook nog een beetje voor mijn broer.’’

Mark: ,,We hebben wel eens gekeken voor een kavel aan het water, maar toen kwamen we er al snel achter dat we dat plaatje hadden geromantiseerd. De huizen zouden heel dicht op elkaar komen te staan waardoor je van alle kanten inkijk zou hebben. En je zat dan wel aan het water, maar de tuin was zo groot als een postzegel. Toen beseften we dat we het hier hartstikke goed hebben. We blijven hier voorlopig wel. Sowieso voor de jongens.’’

Wie Jantje en Mark Woltman, zoons Jarne en Thies en hondje Alvin. Dochter Nadine is al uit huis.
Wat vrijstaand huis.
Waar Nieuw Weerdinge.
Gebouwd in 1999.
Wonen hier sinds 2001.
Woonstijl Landelijk, maar ook Scandinavisch en een beetje bohemian. Inspiratie vtwonen, Wonen Landelijke Stijl, winkels en Instagram.
Favoriete winkels Het Monument in Nieuw-Amsterdam, Kwantum, Ikea, Zusss en Marktplaats.
Favoriete plek in huis de woonkeuken.
Woonwens vloerverwarming in de woonkamer, een open haard. En het verven van de muren staat ook hoog op het lijstje.
Woontip blijf trouw aan je eigen stijl.
Instagram @thuisbijjantje

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Iets moois gezien in deze binnenkijker? In dit artikel hebben we de leukste (soortgelijke) items verzameld. Houd je van kleurrijk, veel bloemen en design? Laat je dan inspireren door het huis van Arthur en Bianca, een voormalige bloemenzaak.

Source: woonblog