BINNENKIJKEN | Johán en zijn bruidshond

BINNENKIJKEN | Johán en zijn bruidshond

januari 25, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, dit mag nooit meer weg, schilderij, wonen&co

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Voor Piet en Jet de Vries uit Stiens is dat het schilderij van hun zoon Johannes.

Het is geen Rembrandt, Van Gogh of Vermeer. Maar het schilderij van die knappe jongeman met zijn dromerige blik is voor Piet en Jet de Vries uit Stiens waardevoller dan welke meesterwerk dan ook. Want dit is een portret van hun zoon Johannes Pieter Ritske de Vries. Zijn kleding is geïnspireerd op wat hij tijdens zijn huwelijksdag droeg, de hond die zo trouw naast hem zit was zijn onafscheidelijke maatje. Tijdens de trouwerij was hij zelfs bruidshond, met een strik van tule om zijn hals.

Altaar

Het schilderij hangt in de woonkamer van het rietgedekte landhuis waarin Jet witte chocolade serveert in het koffiehoekje dat uitziet op de tuin. Net als in de rest van het romantische huis is hier gekozen voor een landelijke woonstijl, met natuurstenen vloeren en rustige roomwitte kleuren. Dat geldt ook voor de sidetable waarboven het schilderij van ‘Johán’ hangt. Grote en kleine kaarsen verlichten Johannes en zijn hond. Vanaf dat plekje is hij er altijd bij, vertelt zijn moeder. De jongeman op het schilderij is haar oudste zoon. Hij is al twintig jaar dood. De sidetable is een soort altaar geworden.

,,Vanaf dit plekje is hij er altijd bij”

,,Het was een ongeluk. Op een zonnige middag ging Johán met een jachtvriend op pad om duiven te schieten voor een boer die op zijn veld schade ondervond door die vogels. Zijn vriend legde zijn geweer op de rand van een sloot om even een bakje koffie te drinken. Maar dat geweer gleed weg en bleek niet vergrendeld. Er viel een schot en onze oudste zoon werd daarbij in zijn hoofd geraakt. Het gebeurde een maand na zijn huwelijk. Er was een kindje op komst. Een drama.’’

Het kindje werd vier maanden na zijn dood geboren: een meisje: Jennie. ,,Aan de ene kant ben je dan heel blij, aan de andere kant doet het zo’n pijn dat je zoon er niet bij is. Dat botst in de kop’’, vat Piet al die gevoelens samen. Ondertussen is dat meisje een jonge vrouw en heeft ze de weg naar deze pake en beppe wel weten te vinden. Ook naar dit huis, dat ze zelf hebben laten bouwen.

Olieverf

Het is een warm leefhuis geworden, waar Piet en Jet zich thuis voelen. Net als hun jongste zoon Gerrit Jan en zijn gezin, die er regelmatig te vinden zijn. Er is plek voor iedereen. Je komt er binnen in een grote hal en loopt van daar een grote woonkeuken in met aangrenzend een tuinkamer. Vervolgens kom je in de woonkamer, waar overal hoekjes en plekjes zijn gecreëerd om lekker te zitten. Veel meubels staan op wieltjes, zodat een andere opstelling in een handomdraai voor elkaar is. Beneden vind je ook een Engelse badkamer en een biljartkamer die vroeger knutselkamer was. In de toekomst zouden ze er kunnen slapen. Alles ademt dezelfde luxe landelijke sfeer.

,,Ze schildert in een mystieke stijl met donkere kleuren”

,,We zijn bij het inrichten geholpen door een interieuradviseur. Haar dochter, kunstenares Annelies Middel uit Groningen, heeft het olieverf schilderij van Johán gemaakt. Ze schildert in een mystieke stijl met donkere kleuren, en dat sprak ons aan’’, vertelt Jet.

Het schilderij dat ze van hun geliefde zoon maakte, gaat nooit meer weg. Natuurlijk niet.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JILMER POSTMA

 

Het eikenhouten bureau van Ria Woldhuis uit Hoogezand heeft historie. Het heeft zelfs een geheim systeem. Piet Veltman uit IJlst peinst er niet over zijn kunstwerk weg te doen. Lees hier waarom hij zo dol is op dat schilderij dat hij ooit uit het oud papier viste. Karin uit Oentsjerk is verknocht aan haar kast. Die speelde zelfs een rol bij de beslissing van het kopen van een ander huis.

Source: woonblog