BUITENLEVEN | De parfumtuin van de Groningse ontwerpster Caroline Thomas

BUITENLEVEN | De parfumtuin van de Groningse ontwerpster Caroline Thomas

juli 24, 2019 Uit Door admin

buitenleven, parfumtuin, tuininspiratie, tuinieren

Caroline Thomas uit Haren ontwierp een paradijstuin naar de roman Het Parfum van Patrick Süskind. Ze mocht hem aanleggen op het internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Een droom die uitkwam!

De tuinen van het paradijs? Zijn dat lusthoven vol weelderig groen, kabbelend water, rustgevende priëlen en betoverende geuren die je voor eeuwig gelukkig maken? Het thema Paradijstuinen dat dit jaar is gekozen als thema op het prestigieuze internationale tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire daagt kunstenaars, (tuin)architecten en ontwerpers uit hun fantasie de vrije loop te laten en hun ideeën vorm te geven. En waar ze ook op uitkomen, het moet in elk geval origineel en innovatief zijn.

Het ontwerp voor de parfumtuin Scent to Paradise.

Een van hen is tuinontwerper Caroline Thomas uit Haren. Haar ontwerp voor de parfumtuin Scent to Paradise maakte zoveel indruk dat ze is geselecteerd om de tuin daadwerkelijk vorm te geven, op het domaine van kasteel Château de Chaumont aan de Loire. En dat is bijzonder, want jaarlijks dingen er honderden inzendingen uit de hele wereld mee naar een plekje op dit tuinenfestival. Bovendien is het jaren geleden dat Nederland er überhaupt aan te pas kwam.

,,Dit is een droom die uitkomt’’

Het was een grote verrassing. Eerst kon ze het nauwelijks geloven. ,,Dit is echt een droom die uitkomt!’’ Behalve de eer kreeg ze een budget om haar ontwerp te realiseren. Bovendien mocht ze 30 dagen op het landgoed verblijven om erop toe te zien dat alles naar wens verliep. Inmiddels is de tuin klaar, het festival onlangs geopend en genieten bezoekers van haar geurende creatie.

Kunst, theater en natuur

Caroline is van oorsprong gediplomeerd beeldend kunstenaar, maar volgde later in haar carrière een opleiding tot vakbekwaam hovenier. Vanuit haar belangstelling voor kunst en tuinen is ze sinds 1999 een trouwe bezoeker van het tuinenfestival aan de Loire, waar kunst, theater en natuur nauw verweven zijn.

De flesjes verbeelden de diverse essences, geurtonen én verschillende composities in parfums. De drie kleuren in de totem (blauw, groen en amber) staan voor de drie noten in een parfum: basisnoten, hartnoten en topnoten.

,,Toen ik daar vorig jaar was, besloot ik een ontwerp te maken voor het festival en mijn kans te wagen. Ik ben op een mooi plekje gaan zitten en dacht ik moet het nú doen. Het thema Tuinen van het Paradijs is zo mooi. Ik moest daar gewoon iets mee’’, vertelt Caroline in haar atelier in De Biotoop in Haren, waar ze haar eigen ontwerpbureau Tuinen van Thomas heeft. Bij paradijstuinen denkt ze al gauw aan een overvloed aan geuren, planten en water. En dat bracht haar bij een conceptontwerp dat ze tijdens een cursus moest maken. ,,De opdracht was een museumtuin te ontwerpen. Ik heb het toenmalige parfummuseum in Parijs gekozen en maakte een tuinontwerp met geurende bladplanten.’’

,,Het ontwerp voor een parfumtuin was dus eigenlijk al klaar. Ik heb het op de vorm gelegd van de tuin op het domaine, maar het was te ééndimensionaal. Tot een vriendin me wees op de roman Het Parfum van Patrick Süskind, waarin Jean-Baptiste Grenouille, de man zonder geur maar met een ongekend reukvermogen, de hoofdrol speelt. Na twee hoofdstukken wist ik hoe het verder moest met het ontwerp.’’

Geurfamilies

De tuin is een echt geurenparadijs geworden. Maar het gaat verder dan dat alleen. Caroline: ,,De tuin is een paradijs voor een parfumeur. Je loopt er langs planten en bomen uit de verschillende geurfamilies die voorkomen in het verhaal. Ook staan er enkele sculpturen die verwijzen naar de essences uit de planten én naar de onbereikbaarheid van de ultieme geur waar het romanpersonage Jean Baptiste Grenouille zo bezeten naar op zoek is.” Volgens haar word je in de tuin, net zoals in het verhaal, meegenomen in verschillende episodes. ,,Verdeeld in zeven zones die zowel visueel als geurtechnisch te herkennen zijn, stap je in mijn tuin telkens weer een nieuwe laag van het verhaal binnen.”

De zeven zones verwijzen naar de zeven geurfamilies waarin de parfumeurs hun parfums doorgaans groeperen. In de tuin zijn ze van elkaar gescheiden door blauwe klinkertjes die het water in het paradijs symboliseren. Via een trap daal je af en betreedt je een intieme, rustige wereld. ,,De geuren komen niet vanzelf op je af. In sommige bladeren moet je even knijpen, van sommige bomen – zoals de berk – moet je weten dat de gom in de bast wordt gebruikt bij het maken van parfum.

Eerst kom je in de geurzone die Cuir heet: hier zijn planten samengebracht die voor een leergeur zorgen. Daarna komt je in Fougère, de zone waar het gaat om de geur van varens. Loop vervolgens door naar Boisée, waar de bosgeuren zich aandienen. Daarna beland je in de vierde geurzone: Ambrée, wat ‘gebrand’ betekent. Deze wordt opgevolgd door de bloemige geurzone Florale, daarna komt de oriëntaalse geurzone Chypre en eindig je in Hesperidée, waar de citrusachtige geuren dominant zijn.

Geur dwingt tot reflectie

In de parfumtuin in Chaumont-sur-Loire loop je langs planten en bomen uit de verschillende geurfamilies die voorkomen in het verhaal van Patrick Süskind.

,,Eigenlijk had ik een pad door de tuin ontworpen dat als een geurlint door alle geuren loopt en dat je kunt volgen, zoals de hoofdpersoon in de roman dat deed. Maar omdat er veel bezoekers worden verwacht, is het veranderd. Nu gaan mensen er aan de ene kant in, en aan de andere kant weer uit.’’

,,Een geur brengt herinneringen boven’’

Wat wil ze de bezoekers meegeven? ,,Ik hoor van de organisatie van het festival dat mijn tuin subtiel is en rust geeft. Een geur dwingt je tot reflectie, want een geur brengt herinneringen boven. Ik wil mensen ook aanzetten eens goed om zich heen te kijken: kijk toch wat de natuur ons geeft! Terug naar de natuur, dat is wel nodig in deze tijd. Écht geluk zit in een wandeling buiten. Niet in een flesje parfum uit een parfumerie.’’

Tuinenfestival

Wat Internationaal Tuinenfestival, 28ste editie Waar Chaumont-sur-Loire Thema Tuinen van het Paradijs Open elke dag tot 3 november Toegang 18 euro
Eerdere Nederlandse inzendingen landschapsarchitecten Joost Emmerik en Lodewijk Baljon (onder meer bekend van de tuin bij het DUO-gebouw in Groningen)
domaine-chaumont.fr/nl
tuinenvanthomas.nl

TEKST SHYRA HUETING

Wil je een keer met Wonen&Co op tuinreis? We bieden nu ook dagtrips aan naar de mooiste tuinen. Lees hier alle in’s en out’s. Op vakantie in eigen tuin? Lees hier de tips van tuinexpert Katja Nienke Plantinga, auteur van het boek Avontuurlijk Tuinieren. 

Source: woonblog