BUITENLEVEN | Fascinerende lelies

BUITENLEVEN | Fascinerende lelies

april 7, 2019 Uit Door admin

buitenleven, kabbes, tuinieren, tuinplanten, lelies

Met ongeveer 120 verschillende soorten lelies die in de natuur voorkomen, waarvan sommige erg aantrekkelijk zijn, is het een wonder dat we in tuinen vooral de door mensenhanden gemaakte kweekproducten zien en de wilde voorouders relatief zelden. Onbekend maakt onbemind, want aan hun kwaliteiten als tuinplant zal het zeker niet liggen.

Alle tuinplanten zijn ooit als wilde plant begonnen en hebben hun oorsprong ergens in de vrije natuur. Sommigen hebben recent de overstap gemaakt, anderen vergezellen de mens al eeuwenlang. Wilde plantensoorten, dat wil zeggen zoals ze in de natuur voorkomen, noemt men ook wel botanische soorten. Zodra mensenhanden de planten door veredeling en selectie gaan veranderen spreken we van rassen, cultivars en hybriden.

Dat is met vele tuinplanten gedaan, waardoor tuinrozen met hun gevulde bloemen bijna niet meer lijken op hun wilde voorouders. Ook de meeste lelies in onze tuinen zijn door intensieve veredeling ontstaan en zijn maar al te vaak complexe kruisingen van planten die elkaar in de natuur nooit zouden ontmoeten. Daardoor is het aantal kunstmatig gemaakte rassen waaruit we kunnen kiezen bijna eindeloos geworden, en elk jaar komen daar nieuwe bij. Je zou door die veelheid bijna vergeten dat er ook mooie botanische lelies zijn die in kwaliteit als tuinplant niet onderdoen voor de vaak nogal pompeuze cultivars.

Madonnalelie

Met haar smetteloos witte bloemen is de Madonnalelie al sinds de Romeinse tijd het toonbeeld van onschuld en is ze de reden waarom we wit als symbool voor onschuld zijn gaan zien. Niet voor niets werd de maagd Maria in de middeleeuwen vaak afgebeeld met een bloeiende lelie, die al snel naar haar vernoemd werd.

De Madonnalelie is al sinds de Romeinse tijd het toonbeeld van onschuld

Met een verspreidingsgebied in de Balkan en het Midden Oosten, is dit de lelie waar men in de Bijbel over spreekt, de leliën des velds. Vanwege haar krachtig zoet geurende bloemen is het een prima tuinplant die wel tot twintig bloemen per bloemsteel weet te produceren. Met haar hoogte van wel 1,5 meter is ze aan de forse kant.

De paaslelie bloeit even smetteloos, maar heeft veel langere bloemen en stamt van oorsprong uit Japan. Door haar enorme bloemen en bedwelmende zoete geur is het een gewilde snijbloem.

Niet alle botanische lelies bloeien wit, zoals de oranje gevlekte tijgerlelie ons laat zien. Er bestaan verschillende varianten van deze plant die in verschillende oranje of gele tinten bloeien, er is zelfs een buitenbeentje met dubbele bloemen, tamelijk bijzonder voor een lelie.

Tijgerlelie

Opvallend bij de tijgerlelie zijn de vele broedbolletjes die in de bladoksels langs de stengel groeien. Met geduld kun je hieruit nieuwe planten kweken. In het Verre Oosten eet men de volwassen bollen, iets waar wij niet aan gewend zijn. Hoewel de meeste lelies voor mensen niet giftig zijn, is de smaak nogal prominent. Voor katten zijn lelies overigens dodelijk giftig.

,,Nu is een goede tijd om lelies te planten”

Nu is een goede tijd om lelies te planten. Supermarkten en tuincentra spelen daar handig op in en bieden aantrekkelijke lelies aan. Meestal zijn dat kruisingen, die overigens ook erg aantrekkelijk zijn, maar soms lukt het ook de bovengenoemde fascinerende wilde soorten te ontdekken.

Mijn eigen collectie groeit gestaag, en ook dit jaar heb ik weer een aantal juweeltjes kunnen toevoegen. Ik kan haast niet wachten tot ze zullen bloeien.

buitenleven, tuinieren, kweker Brian Kabbes, wonen&co

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

De laatste jaren zijn veel mensen in de ban van superfoods. Of je daardoor nu echt langer en gezonder leeft, is nog maar de vraag. Maar sowieso zijn het bijzondere bronnen van zaaizaad. En wist je dat sommige planten zo’n nauwkeurige bloeicyclus hebben, dat je er de tijd aan kunt aflezen? Er bestaan zelfs bloemenklokken.

Source: woonblog