BUITENLEVEN | Het geluk van de roos

BUITENLEVEN | Het geluk van de roos

juli 31, 2019 Uit Door admin

buitenleven, tuinieren, tuininspiratie, landschapstuin Roos van Hijken, bezoektuin

Zonnige stranden, mediterrane meren, hippe steden? Petra en Luc ter Beek moeten er niet aan denken. Vakantietijd of niet, ’s zomers zijn ze thuis. Bij hun Roos van Hijken, de tuin die al het andere overbodig maakt.

De meeste mensen hébben een tuin. Zo niet Petra ter Beek. Zij ís tuin. Haar hele ziel en zaligheid ligt er in. Ze gaat er zo in op dat er geen ruimte meer is voor iets anders. De tuin is haar kind, tuinieren een way of life. En dat geldt ook voor haar Luc. Binnen de groene poorten van hun paradijs fantaseren ze hun eigen zachte wereld en maken zij de diensten uit. Weg van de dagelijkse werkelijkheid die soms zo hard kan zijn.

De Roos van Hijken – in het gelijknamige dorp en genoemd naar hun lievelingsbloem – is door de jaren heen in het Noorden een bekende bezoektuin geworden. De romantische tuin, die zo’n 7000 vierkante meter groot is en op de Drentse Hondsrug ligt, is zo’n veertig jaar geleden opgezet bij het keuterboerderijtje van Luc. Toen Petra erbij introk, begon het grote tuinieren. Ze hebben er een dagtaak aan. Petra is van het grasmaaien en hagen knippen, Luc is voor het zware werk en het aanleggen van borders. Samen doen ze het onderhoud.

Thema’s en plantencollecties

Stapje voor stapje is de tuin groter geworden en zijn er steeds meer thema’s en plantencollecties toegevoegd. Hoe je zoiets aanpakt? ,,Het is een onderbuikgevoel. Je hebt wat ideeën en voert ze op gevoel uit. En dan wordt het vaak anders dan je vooraf bedenkt. Dat is het leuke ervan: je kunt je creativiteit er helemaal in uitleven. Het tuinieren en de tuin geven me zoveel rust! De tuin is voor ons levensreddend. Zonder tuin zou het leven een stuk moeilijker zijn’’, zegt Petra lachend. Maar ze meent het.

,,Zonder tuin zou het leven een stuk moeilijker zijn’’

In een tuin waar elke hoek verrassingen biedt en planten elkaar opvolgen in bloei, vorm en kleur is het lastig rondwandelen. Want achter bijna alles schuilt een verhaal of een herinnering. En als het aan de enthousiaste tuineigenaar ligt worden al die verhalen uitgebreid verteld. Daarom zoemen we in op de drie hoogtepunten van de Roos van Hijken en laten we de moestuin, de prairietuin, de boerentuin, de wilde tuin, de Japanse rakutuin en de lavendeltuin voor wat ze zijn.

Tuin met bloemeneilanden

De voortuin is Petra’s trots. Na een inspirerend tuinreisje naar beroemde Engelse tuinen veranderde ze haar buxustuin aan de voorkant van het verbouwde boerderijtje om tot een tuin met allerlei bloemeneilanden. Op elk eiland stralen de kanjers van de zandgrond in diverse combinaties, denk aan Lavendel, Salvia, Nepeta (kattekruid), Phlox paniculata (purperklokje) en Helenium (zonnekruid). En overal fladdert een eigenzinnig dieproze papaver tussendoor.

Met stip op twee staat de Engelse tuin van ‘de roos’. Het Engelse zit ’m in het langgestrekte karakter, dat enigszins appelleert aan de Engelse landschapstuin met z’n vergezichten. Het gazon draagt er mede aan bij; anders dan in de Engelse tuinen mag je hier wel op lopen. ,,Ik was destijds erg onder de indruk van een tuin van de National Trust, met een strak gazon en grote borders Ik ben er op een bankje gaan zitten en heb alles goed op me in laten werken’’, weet Petra nog. ,,Het resultaat zie je hier.’’

De plantkeuze is wellicht met een knipoog naar die van oversea, maar is op arme zandgrond zeer geslaagd. De toppers van dit stuk tuin zijn Astrantia major (zeeuws knoopje), Penstemon (slangekop) en de roze Phlox paniculata.

Stokrozen en ramblerrozen

Hoogtepunt nummer drie is de achtertuin. Een achtertuin om ú tegen te zeggen, die misschien wel dezelfde grootte heeft als drie stadstuinen bij elkaar. Terwijl op het achterliggende land de boer aan het kuilen is, genieten Petra en Luc van een keur aan planten als Monarda (bergamotplant), Crocosmia, Veronicastrums, stokrozen en uitbundige witte ramblerrozen. Hier en daar staan bankjes of zijn zitjes gecreëerd.

,,Bezoekers vragen wel eens of we met een tuin als deze er ook nog wel eens in zitten. Maar waarom moeten wij in de tuin zítten? Wij tuinieren liever. Een sportschool of Netflix hebben we ook niet nodig. We hebben hier beweging en afleiding genoeg.’’

In de zomermaanden is iedereen welkom om de Roos van Hijken te beleven. Hoewel Petra en Luc geen dag van hun dierbare planten kunnen scheiden, is het voor de openingstijden handig om hun website te checken.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Caroline Thomas uit Haren ontwierp een paradijstuin naar de roman Het Parfum van Patrick Süskind. Ze mocht hem aanleggen op het internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Bekijk de parfumtuin hier. Op vakantie in eigen tuin? 5 avontuurlijke tips van een expert. 

Source: woonblog