BUITENLEVEN | Kabbes: Overdaad schaadt

BUITENLEVEN | Kabbes: Overdaad schaadt

mei 19, 2019 Uit Door admin

buitenleven, tuinieren, tuinplanten, water geven, wonen&co

Het gaat ons goed, welvaart is overal om ons heen en nog nooit was het zo makkelijk om in Luilekkerland te verpozen. Maar met die welvaart komen in het kielzog de bijwerkingen daarvan op ons af. Afnemende conditie, gebrek aan vitaliteit en obesitas. Kwalen die niet alleen de tuinier raken, ook planten blijken gevoelig.

Beter dan goed kan het in een tuin niet gaan. Planten die floreren kun je niet nog beter laten presteren, zeker niet door ze nog beter te verzorgen. Sterker nog, er zijn meer problemen met planten waarvan de verzorging te goed is dan dat die er zijn bij verwaarloosde.

Omdat wij tuiniers graag een rijk, actief en afwisselend leven nastreven, wil dat nog niet zeggen dat planten dezelfde ambities in zich dragen. Waar wij graag kiezen uit vele soorten pindakaas, al dan niet met stukjes noot, en liever elk jaar een andere avontuurlijke reisbestemming bezoeken, kennen planten deze drang niet. Hun leven is tamelijk saai en eentonig.

Voorspelbaar

buitenleven, tuinieren, tuinplanten, water geven, wonen&co

Eenmaal gepoot in border of perk, is dat de plaats waar ze de rest van hun leven vertoeven. Pootjes om zich te verplaatsen hebben ze niet, wieltjes evenmin. Het gevolg daarvan is dat ze ook maar weinig energie en vocht verbruiken en een spaarzaam leven leiden. Ze gaan niet naar de sportschool om calorieën te verbranden of spieren te stalen. Hun dagelijks leven is zeer voorspelbaar.

Zelfs in hun liefdesleven maken ze zich niet druk. Ze gaan niet naar de disco, dansschool of bioscoop om een leuke meisjesbloem te verleiden, noch zitten ze de hele dag op Facebook en Instagram om een stoere jongensbloem het hoofd op hol te brengen. Hun liefdesleven besteden ze uit aan insecten, de wind of het water.

Overgewicht

Het gevolg van een dergelijk passief bestaan is dat overgewicht op de loer ligt, zeker als je in een tuin staat waarvan de eigenaar het beste met je voor heeft. Is het aan de droge kant, komt vanzelf de gieter langs, en nog voor je klaar bent met je eerste portie komt er alweer een gulle portie plantenmest op je bord. Probeer dan maar eens overeind te blijven als rechtgeaarde tuinplant, je zou zomaar aan slapte en overgewicht ten prooi kunnen vallen.

Een tuinplant zou zomaar aan slapte en overgewicht ten prooi kunnen vallen

Zelf ben ik geen al te groot voorstander van het sproeien van planten in de tuin. Om te beginnen is het niet verstandig planten toe te passen die op je grond alleen met kunst- en vliegwerk in leven kunnen worden gehouden. Dus beter geen vochtminnende planten op droge zandgrond.

Daarnaast is eens in de paar dagen veel sproeien beter dan elke dag een klein beetje. Zelf geef ik mijn planten in de volle grond alleen maar water als ze ’s ochtends nog slap hangen. Alle planten die in de middag slap hangen, maar de volgende ochtend gewoon weer kwiek overeind staan, zijn aanstellers. Te veel sproeien maakt planten alleen maar lui, waardoor ze te weinig wortels ontwikkelen. Krijgen we dan een serieuze droogteperiode of vergeet je een keer op tijd water te geven, is de schade veel groter dan wanneer je ze meteen op een streng waterrantsoen had gezet.

Mest geef ik helemaal niet, maar daar valt zoveel over te zeggen, dat doen we een volgende keer.

In de natuur worden veel van onze tuinplanten niet oud. Drie, vier jaar is voor veel vaste planten vaak het hoogst haalbare. Hoe dat zit? Je leest het hier. Tuinier jij op zure grond? Dit lijkt misschien niet de ideale tuingrond om mee te werken, maar volgens Kabbes is er een ruime keuze aan planten die het verrassend goed doen op zure grond.

Source: woonblog