BUITENLEVEN | Kabbes: Tijd van leven

BUITENLEVEN | Kabbes: Tijd van leven

mei 11, 2019 Uit Door admin

buitenleven, tuinplanten, tuinieren, wonen&co

In de natuur worden veel van onze tuinplanten niet oud. Drie, vier jaar is voor veel vaste planten vaak het hoogst haalbare. Ze worden steeds minder vitaal en kunnen op een gegeven moment de concurrentie met omringende planten niet meer aan en gaan roemloos ten onder.

Jonge planten hebben nog de Sturm und Drang om zich een plekje te veroveren, oudere planten ontbreekt het meer en meer aan vechtlust. In de tuin zie je dat terug bij onder meer het duizendblad en de zonnehoed. Door regelmatig te scheuren blijven deze planten jong en vitaal, op voorwaarde dat alleen de groeikrachtige scheuten van de buitenzijde van de pol worden herplant.

Zonnehoed.

Van de zonnehoed worden behalve de mooie karmijnrode en witte varianten nu ook planten aangeboden in wonderlijke gele, oranje en roze tinten. Mijn ervaring met al deze nieuwelingen is dat deze het beste als eenjarigen kunnen worden beschouwd, ze overleven zelden hun eerste levensjaar.

Rommel

In het tuinplanten-sortiment zie ik tot mijn spijt de laatste jaren steeds meer van dergelijke gevallen opduiken. De gewone lavendel die het in ons natte land vaak al moeilijk genoeg heeft wordt meer en meer verdrongen door de kuiflavendel die spectaculair bloeit maar niet winterhard is.

Meisjesogen met bonte bloemen en duifkruid met spannende namen als ‘Chili Sauce’ en ‘Chile Black’ worden samen met de al genoemde zonnehoed aangeprezen als vaste planten, terwijl ze dat zeker niet zijn. Zolang consumenten deze planten kopen zal er meer van dit soort rommel op de markt komen. Niet kopen is het beste advies.

Niet kopen is het beste advies

Langlevende planten nemen vaak ruim de tijd om volwassen te worden. De zilverkaars is echt een plant voor de ouderwetse tuinier met geduld, een uitstervend ras. Deze plant had je drie jaar geleden al moeten planten. Wie zich meer aangesproken voelt door de televisietuinmannen die in één dag vers opgespoten nieuwbouwgrond omtoveren tot een Toscaanse wintertuin of een Romeinse lusthof, kunnen deze plant beter niet kopen. De eerste drie jaar voelt de koper zich bekocht door de kweker die een veel te kleine plant heeft verkocht voor een veel te grote prijs. Pas na drie jaar vast staan laat deze plant zien wat hij waard is, maar gaat dan wel jaren mee.

Trage starters

Zo zijn er meer trage starters: pioenen en hosta’s bijvoorbeeld. Om het wachten in de eerste jaren dragelijk te maken, kun je een trucje uit de bosbouw toepassen, het planten van wijkers en blijvers. Hierbij wordt een productiebos zo ingeplant dat snelgroeiende en kwalitatief mindere bomen afgewisseld worden met traag groeiend kwaliteitshout. In de loop der jaren worden steeds meer bomen gekapt, waardoor uiteindelijk alleen de goede bomen overblijven.

Bergamotplanten en dropplanten ontwikkelen zich al in één seizoen tot enorme planten en kunnen snel gaten vullen. Gaandeweg zullen ze echter verdwijnen en kunnen trager groeiende planten hun plaats innemen.

Hoewel veel planten te boek staan als kortlevend, zijn ze zich daar zelf niet altijd van bewust. Zo kreeg ik ooit van een vriendelijke klant een beworteld stekje van een afgrijselijk bonte Gaura. In de wetenschap dat dit geval waarschijnlijk de winter niet zou halen, kreeg het heel royaal een prominente plaats in de volle grond. Wie kon vermoeden dat uitgerekend deze lelijkerd vijf jaar oud zou worden? Maar toen was het toch echt gebeurd en werd de natuurlijke orde alsnog hersteld.

buitenleven, tuinieren, kweker Brian Kabbes, wonen&co

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

Tuinier jij op zure grond? Dit lijkt misschien niet de ideale tuingrond om mee te werken, maar volgens Kabbes is er een ruime keuze aan planten die het verrassend goed doen op zure grond. En wist je dat de meeste lelies in onze tuinen door intensieve veredeling zijn ontstaan? In dit artikel vertelt Brian je alles over de wilde soorten, zoals de Madonnalelie, de paaslelie en de tijgerlelie.

Source: woonblog