BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Psychedelica op de vensterbank

BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Psychedelica op de vensterbank

januari 12, 2019 Uit Door admin

buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co

Planten die door een speling van de natuur meerkleurige bladeren vormen, zijn beslist niet zeldzaam. Ze komen in de beste families voor. Maar de siernetel maakt het wel heel bont, zij heeft het hebben van woest gevlekte en gestreepte bladeren tot een ware kunst verheven.

Grootmoeder had ze al als kamerplant in haar vensterbanken, de vrolijke siernetels met hun bijna psychedelisch gekleurde bladeren. Loof in bijna alle kleuren die denkbaar zijn, op blauw na, dat bovendien in de meest uiteenlopende manieren gevlekt, gestreept en omzoomd kan zijn.

Het is niet verwonderlijk dat er honderden cultivars (rassen) bestaan. Deze bijna onoverzichtelijk grote groep planten valt grofweg uiteen in twee groepen. Zo zijn er de rassen die min of meer soortecht uit zaad terug komen en er zijn door stekken vermeerderde varianten die vormvast zijn. Bij stekken immers weet je zeker dat een stukje van de moederplant ook weer zal uitgroeien tot een exacte kopie daarvan, terwijl bij zaaien altijd kleine (en soms ook hele grote) verschillen optreden tussen moeder en kind. 

buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co
buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co

Dat wetende, is het zaaien van gekocht of zelf gewonnen siernetelzaad een spannende bezigheid. Enige jaren geleden zaaide ik een klein zakje zaad onder de omineuze naam Rainbow Mix en dat bleek niet beslist overtrokken. De meest uiteenlopende bladkleuren en -vormen verschenen al bij de jonge plantjes, die eenmaal volwassen onderling verschilden als dag en nacht.

Stekken

buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co
buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co

Als je nu denkt dat de al bestaande honderden cultivars nog uitbreiding behoeven, zou je de meest afwijkende zaailing soortecht door stek kunnen vermeerderen en kunnen voorzien van een eigen catchy naam. Voor het verzinnen daarvan moet je wel over de nodige creativiteit beschikken aangezien de concurrentie met al bestaande cultivar-namen als ‘Brooklyn Horror’, ‘Inky Fingers’, ‘Pistachio Nightmare’, ‘Crazy Alice’ en ‘Schizophrenia’ groot is.

Het stekken van siernetels is kinderlijk eenvoudig

Het stekken van siernetels is kinderlijk eenvoudig, ze wortelen al op een glaasje water. Nog beter en professioneler is om het stekje weg te steken in een potje gevuld met stekgrond of cactusaarde, met daaroverheen een plastic zakje. Stekpoeder is niet nodig en laat de beworteling niet sneller verlopen. Want met stekpoeder duurt dat proces 21 dagen, terwijl het zonder stekpoeder drie weken in beslag neemt.

Hallucinerend

Om mooie bossige planten te krijgen is het verstandig regelmatig te snoeien, aangezien siernetels makkelijk slungelig lang worden. Bovendien is het jong gevormde blad meestal het meest intensief van kleur, en daar is het allemaal om te doen. Want de bloei stelt niets voor. Kleine blauwe bloempjes die niets toevoegen aan de sierwaarde en die men daarom net zo goed weg kan nemen.

De plant zou psychoactieve stoffen bevatten

Hoewel de siernetel een wat oubollig imago heeft, mag deze plant zich toch met regelmaat verheugen in de interesse van jeugdige liefhebbers. Van tijd tot tijd duikt op het internet het verhaal op dat deze plant psychoactieve stoffen zou bevatten, waardoor bij inname milde hallucinogene effecten zijn te bereiken.

buitenleven, Brian Kabbes, siernetel, wonen&co

Vooralsnog is er geen hard bewijs voor de aanwezigheid van deze geestverruimende stoffen in siernetels en ze zijn dan nog steeds gewoon te koop in tuincentra en hoeven we er gelukkig niet voor naar een coffeeshop.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

buitenleven, kweker brian kabbes, wonen&co

 

,,Wat moet een zinnig mens met bamboe in de tuin?” Benieuwd waarom Brian Kabbes een hartgrondige hekel heeft aan bamboe? Je leest het in deze column. Ooit gehoord van de herfstschroeforchis? Brian vertelt je graag meer over deze bijzonder geurende plant. En in dit artikel vertelt de kweker je alles over zogenaamde BIO-planten

Source: woonblog