BUITENLEVEN | Vrolijke narcisten

BUITENLEVEN | Vrolijke narcisten

maart 23, 2019 Uit Door admin

buitenleven, tuinieren, tuinplant, narcis, wonen&co

Geel is de kleur van de lente, naast het paars van de krokussen, het wit van pasgeboren lammetjes en het zachte groen van ontluikend loof natuurlijk. Maar geen plant is zo vrolijk geel als de narcis.

Het zal je maar overkomen dat je zo gek bent op jezelf dat alle lust tot eten en drinken je vergaat en je alleen nog maar kunt verdrinken in je eigen uiterlijk en persoonlijkheid. Het overkwam de aantrekkelijke, maar minstens zo onfortuinlijke Narcissus. Gevangen in zijn ziekelijke eigenliefde kon hij slechts blijven staren naar zijn weerspiegeling in het water, totdat hij er uiteindelijk aan bezweek.

Uit medeleven liet de godin Aphrodite hem herleven als onschuldige, gele bloem. Aan dit eerste gedocumenteerde geval van een narcistische persoonlijkheidsstoornis danken we de pronte trompetnarcis. Iets van de geestelijke gesteldheid van Narcissus heeft wortel geschoten in dit tamelijk brutale bolgewas.

Ook narcissen zijn gek op zichzelf. Ieder jaar worden de bossen groter en bloeien ze rijker, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tulpen die veel minder aan het leven gehecht lijken te zijn. Met hun protserige trompetten, die steeds vaker ook nog eens in een contrasterende kleur opduiken, kun je in maart niet om ze heen.

Stoffen

Op het gevaar af er ooit door de Griekse goden voor gestraft te worden, waag ik de zojuist beschreven ontstaansgeschiedenis van de narcis in twijfel te trekken. Waarschijnlijker is het dat de naam stamt van het OudGriekse narkao, een woord dat voortleeft in narcotica.

Daarmee is de toon gezet, narcissen zijn gevaarlijk en bevatten een zestigtal voor ons schadelijke stoffen. Althans schadelijk in te hoge doses, in lagere doseringen lijken sommige stoffen te kunnen helpen bij alzheimer. Deze stoffen worden overigens ook gevonden in het sneeuwklokje.

Wetende dat de narcis gevaarlijk giftig is, maakt dat haar geen minder bruikbare tuinplant, je hoeft haar immers niet op te eten. Op plaatsen waar ze mogen verwilderen, zijn ze helemaal in hun element en ze blijken dan duurzame tuinplanten te zijn. Met een voorkeur voor een zonnige plek zijn ze blij met iedere normale tuingrond, al zouden ze zelf het liefste kiezen voor een vochthoudende en zwaardere kleibodem. Maar op mijn zure zandgrond, die bovendien vrij droog is, presteren ze ook naar wederzijdse tevredenheid.

Sommige stoffen lijken te kunnen helpen bij alzheimer

Er is eigenlijk maar een eis waarover niet gemarchandeerd kan worden en dat is het afstervende loof. Na de bloei heeft de plant enige weken nodig om de ondergrondse voedselvoorraden weer aan te vullen voor het komende voorjaar, en daarvoor hebben ze hun loof nodig. Het vergelende blad is menig tuinier een doorn in het oog, maar is toch echt noodzakelijk om vitale en goedbloeiende planten te hebben in de volgende bloeiperiode.

Even doorbijten dus, na enige weken is het loof dor en kan het worden weggenomen. Zelf heb ik er geen last van, ik ben een praktisch van dik-hout-zaagt-men-planken tuinier, als ik lelijke plekken of planten zie in mijn tuin, kijk ik gewoon de andere kant op.

Een narcist zou ik de narcis niet durven noemen, daarvoor heeft ze teveel onbaatzuchtige eigenschappen, maar dominant en aanwezig is ze zeker. Gelukkig maar, want grijze muizen zijn er al genoeg.

buitenleven, tuinieren, kweker Brian Kabbes, wonen&co

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

De laatste jaren zijn veel mensen in de ban van superfoods. Of je daardoor nu echt langer en gezonder leeft, is nog maar de vraag. Maar sowieso zijn het bijzondere bronnen van zaaizaad. Wist je dat sommige planten zo’n nauwkeurige bloeicyclus hebben, dat je er de tijd aan kunt aflezen? Er bestaan zelfs bloemenklokken.

Source: woonblog