BUITENLEVEN | Zure types

BUITENLEVEN | Zure types

april 27, 2019 Uit Door admin

buitenleven, tuinplanten, zure grond, tuinieren, wonen&co

Ook op zure grond groeien planten, al is het niet altijd van harte. Vele soorten verdragen dit bodemtype zonder noemenswaardige problemen, sommige geven er zelfs de voorkeur aan. Voor tuiniers op zure grond is er gelukkig hoop, en een ruime keuze aan interessante planten.

Van nature groeien zuurminnende planten vaak in bossen, in vennen of op zandgrond. Niet alle planten uit dergelijke biotopen moeten meteen als liefhebbers van zure grond bestempeld worden, er zijn zoals altijd uitzonderingen. Toch gaat het voor het merendeel wel op.

In vennen en in bossen stapelen zich afgestorven plantendelen en afgevallen blad op en vormen na verloop van tijd zure pakketten. Zandgronden zijn van nature vaak zuur, al kunnen ze in het kustgebied ook basisch zijn. Bij tuincentra zijn allerlei testjes verkrijgbaar, die snel en betrouwbaar aangeven wat de zuurgraad van de grond is.

Duizendblad is een mooie graadmeter die verraadt dat de bodem zuur is.

Zelf heb ik nog nooit zo’n test gedaan, ik weet ook zo wel dat mijn zandgrond zuur is. Overal in de buurt staan vitale rododendronstruiken, in de wegbermen groeit volop duizendblad en mijn pioenrozen kwijnen langzaam weg – drie mooie graadmeters die verraden wat de gesteldheid van mijn bodem is. Rododendron groeit louter op zure grond, duizendblad heeft er een sterke voorkeur voor en pioenroos vertikt het te groeien op een dergelijke standplaats.

Zuur humuspakket

Het afgevallen blad van loofbomen, en in nog sterkere mate de naalden van naaldbomen, zorgen voor een zuur humuspakket op de bosbodem. Om daarin te kunnen groeien moeten planten over een groot incasseringsvermogen beschikken. Niet alleen nemen de boomkruinen al snel het meeste licht weg, ook de opname van voedingsstoffen is in een zure bodem niet eenvoudig.

Planten moeten over een groot incasseringsvermogen beschikken

Toch hebben vele planten zich gespecialiseerd in een dergelijke levenswijze, zoals blijkt tijdens wandelingen door het bos. Allerlei soorten varens, mossen en typische bosplanten als witte en de gele bosanemoon, lelietjes-van-dalen en salomonszegel kun je in zulke omstandigheden aantreffen. Het zijn stuk voor stuk goede planten voor een beschaduwde tuin op zure grond.

Makkelijk te bewerken

Rhododendron.

Ik kijk soms verlekkerd naar uitbundige riddersporen, voluptueuze pioenen en pralende rozen in andermans tuinen. Voor mij zijn ze niet weggelegd. Onze kwekerij en tuin liggen op voormalige heidegrond, ze moeten het doen met zuur zand, hetzelfde karige stofzuigerzakkenzand dat in grote delen van oostelijk Nederland te vinden is. Schraal, droog en zuur. Dat klinkt niet zo veelbelovend, maar dat is het wel. Ik prijs mezelf gelukkig met mijn makkelijk te bewerken zandgrond, en kijk vol deernis naar tuiniers op pottenbakkersklei. Consequenties qua plantenkeuze heeft het wel, zeker als je zoals ik de filosofie aanhangt dat je de planten aan je tuin moet aanpassen, niet andersom.

Er is zoveel mogelijk met kalkmijdende planten

Een goede richtlijn daarbij is te kijken in de tuinen van buren. Waarom zou je door schade en schande leren wat een ander al uitgevonden heeft. Alles wat bij de buren goed groeit, zal dat ook in je eigen tuin doen. En dan zie je een overvloed aan bruikbare planten, sterker nog, er is zoveel mogelijk met kalkmijdende planten, je komt bijna zure grond te kort.

buitenleven, tuinieren, kweker Brian Kabbes, wonen&co

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

De laatste jaren zijn veel mensen in de ban van superfoods. Of je daardoor nu echt langer en gezonder leeft, is nog maar de vraag. Maar sowieso zijn het bijzondere bronnen van zaaizaad. En wist je dat de meeste lelies in onze tuinen door intensieve veredeling zijn ontstaan? In dit artikel vertelt Brian je alles over de wilde soorten, zoals de Madonnalelie, de paaslelie en de tijgerlelie.

Source: woonblog