De mogelijkheden van een voorzetwand

De mogelijkheden van een voorzetwand

september 28, 2020 Uit Door admin

Stel je even voor, je hebt een oude, ruime zolder. Hij staat er verloren bij. Gedegradeerd tot bewaarplaats van ongebruikte rommel. Dit moet toch anders kunnen. Een betere indeling misschien. Laten we de mogelijkheden van een voorzetwand in overweging te nemen.

Een ruimte opdelen
Het plaatsen van een extra wand laat toe een ruimte op te delen in meerdere plaatsen. Een extra slaapkamer, een hobbykamer of zelfs een speelkamer voor de allerkleinsten. Eerst het geheel even overschouwen en dan plannen. Het geheel opmeten om de verdeling te starten. Op basis van je uitgewerkt plan ga je op de vloer aanduiden waar de wand precies moet komen. Hou bij de planning rekening met de wanddikte. Een voorzetwand bestaat uit een skelet en platen. Het frame kan je met houten of metalen profielen maken. Maar om het echt goed te doen, vul je de open ruimtes op met isolatieplaten. Het geheel steviger maken doe je door tussen de isolatie en de afwerkingsplaat, osb-platen aan te brengen. Het voordeel daarvan is dat wanneer je al eens iets aan de nieuwe muur ophangt, deze ook gewicht van het voorwerp aankan.

Ook het oog wil wat
Na het wegwerken van de spleten met gips volgt het schilderen of behangen. Hiermee komen we bij een volgende mogelijkheid van een voorzetwand. Wanneer een muur in slechte staat is, kan het interessant zijn om deze te verbergen achter een mooi afgewerkte voorzetwand. Bijvoorbeeld wanneer de oorspronkelijke wand herstellen te duur is.

Een voorzetwand als isolatietool
Met de steeds strenger wordende normen op vlak van energie-efficiëntie is een voorzetwand een uitstekend hulpmiddel om dit doel te bereiken. Breng de wand op enkele centimeters van de te isoleren buitenmuur aan en deze vul deze op met de juiste isolatie. De woning wordt alvast een stuk energiezuiniger.

En de leidingen?
Het plaatsen van een extra wand kan een mooie verbetering van de woning zijn, maar wat met de leidingen. Ook hier is er terug één van de mogelijkheden van een voorzetwand te ontdekken. Stel dat je in een rijhuis woont. Dikwijls, en dan vooral bij de oudere huizen, bestaat de gemeenschappelijke muur met buren uit één enkele steen. Niet zo evident om daar dan een gleuf in te slijpen om leidingen in weg te werken. Veel ruimte om te slijpen heb je niet. Vooral als de buur al hetzelfde gedaan heeft om zijn of haar leidingen weg te werken, wordt het moeilijker. Uit voorzichtigheid biedt ook hier een extra voorzetwand een veilig soelaas. Je kan perfect alle leidingen, zoals elektriciteit, internetkabels en zelfs water mooi verbergen in de wand. Dit voer je dan best uit, als eerste werk, na het plaatsen van het geraamte.

Bron: www.jouwinboedel.nl