DESIGN | Succesvol designduo:  Susi en Ueli Berger

DESIGN | Succesvol designduo: Susi en Ueli Berger

januari 15, 2020 Uit Door admin

Charles Eames zonder Ray? Ondenkbaar. De geschiedenis van het design had er anders uitgezien als zij elkaar niet ontmoet zouden hebben. Ze zijn zeker niet het enige duo in design. Ontwerpers verbonden zich voor kortere of langere tijd aan elkaar als echtpaar, zakelijke partners of beide tegelijk. Zo’n persoonlijke band leverde dikwijls lucratieve ideeën op. Wonen&Co presenteert een aantal van deze bekende en minder bekende duo’s in design. Deze keer: echtgenoten Susi en Ueli Berger.

Als twee ontwerpers de opvatting hebben dat niets gemaakt hoeft te worden dat er al is, dan is er een prachtige voedingsbodem voor heel veel mooie ideeën. Als die twee ook nog samen gaan werken en leven, dan kan het niet anders dan dat daar bijzondere ontwerpen uit voortkomen. En inderdaad. Wat ontwerpers Susi en Ueli Berger samen bedacht hebben, is niet onopgemerkt gebleven. Ze hebben Zwitserse designgeschiedenis geschreven.

Susi werd in 1938 geboren, dochter van een lerares en koopman met interesse voor kunst, fotografie en architectuur. Zij ging grafische vormgeving studeren. Ueli, eveneens geboren in 1938, was zoon van een schilder en studeerde beeldende kunst, schilderen & tekenen en architectuur. In 1959 leerden ze elkaar kennen, aan de Kunstgewerbeschule in Bern.

Kunst en designmeubels

Drie jaar later was hun huwelijk het begin van een samenwerking die vijftig jaar zou duren. ,,Alleen een nieuw idee rechtvaardigt een ontwerp’’, was hun uitgangspunt. Susi was de innovator, de artistiekeling en de analyticus. Ueli zorgde als maker, experimentator en criticaster voor het nodige tegenwicht.

Ze maakten kunst, grafisch werk en design: circa zestig meubels en lampen waarvan de helft daadwerkelijk geproduceerd is. De meest bekende daarvan zijn de Soft Chair uit 1967, de Endlossofa DS 600 uit 1970, de Wolkenlampe uit 1970 en deze Schubladenstapel voor Röthlisberger uit 1981.

In de prijzen

Blijft de vraag bij een duo: wie doet nu wat? Hoe gezamenlijk kun je iets ontwerpen? In praktijk kwamen de meeste ontwerpen op naam van Ueli te staan, conform de tijdsgeest. Het was haar lot in zijn schaduw te staan, schijnt Susi gezegd te hebben. Toch was ze er van overtuigd dat creatief werk in je eentje niet mogelijk was.

Misschien een kleine goedmaker: in 2010, twee jaar na Ueli’s overlijden kreeg Susi de Zwitserse Grand Prix voor Design en in 2017 de Berner Designpreis uitgereikt voor hun gezamenlijk levenswerk.

Het ontwerp: Schubladen

De klassieke kast met gestapelde laden is uitgebracht in 1981. De inspiratiebron zouden op elkaar gestapelde reiskoffers zijn. Anderen beweren dat een bezoek aan het Brockenhaus Susi op het idee bracht toen ze zag dat lades willekeurig opengetrokken waren en zij geboeid raakte door de vorm. Of zou de ‘Schubladen’ geïnspireerd zijn op de kast met zeven laden die vroeger werd gebruikt om de was in op te slaan? Het idee van ‘voor elke dag een lade’ is zeker interessant. In elk geval wordt de kast gezien als een van de meesterwerken van het Zwitsers design. Het leverde Susi in elk geval een fijne aanvulling op haar AOW op, merkte ze later fijntjes op.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Source: woonblog