DESIGN | Vers van de beurzen in Keulen en Parijs: rond en rib

DESIGN | Vers van de beurzen in Keulen en Parijs: rond en rib

januari 29, 2020 Uit Door admin

Aan het begin van het jaar spoeden inkopers, journalisten en stylisten zich naar Keulen en Parijs. Daar tonen de meubelbeurzen IMM en Maison & Objet een glimp van de trends voor het nieuwe jaar. De ronde vorm floreert: hij kronkelt en golft. Ook in meubelstoffen, want: corduroy maakt een comeback.

De strakke zitbank is een blijver, zeker voor de standvastige modernisten. Maar de laatste jaren is er al een stevige neiging naar meer ronde meubels. Kuipjes, aaibaar gestoffeerd in fluweel, zien we al wat langer. Net als compacte tweezitters met afgeronde vormen. Die neiging naar rond-ronder-rondst lijkt tot complete bloei te komen dit seizoen. Waar de Duitse Internationale Möbel Messe in Keulen normaal uitblinkt in zakelijkheid en al jaren grossiert in strakke en modulaire ‘zitconcepten’, brengen de merken dit jaar verrassend veel ronde vormen en ‘ronduit’ kronkelende en golvende ontwerpen.

Jan te Lintelo liet zich inspireren door de kronkelende lijnen van de New Yorkse boulevard Park Avenue.

Het Nederlandse zitmeubelmerk Linteloo – dat vorig jaar het zilveren jubileum vierde – kleurt behoorlijk buiten de lijntjes met de presentatie van de bank Park Avenue. Jan te Lintelo tekende zelf voor die bank die voor hem refereert aan het gevoel van luxe en tijdloze schoonheid dat de New Yorkse boulevard Park Avenue – waaraan het iconische Chrysler Building en het Waldorf Astoria Hotel staan – bij hem oproepen.

De bank is niet alleen rond van vorm maar kronkelt zich een weg door de woonkamer, waarbij de vorm kan variëren dankzij de modulaire opzet. Te Lintelo hoopt speelsheid terug te brengen in het interieur, met de gebogen lijn en de mogelijkheden in comfort: een schuifsysteem in de bank zorgt ervoor dat je de zit gemakkelijk aanpast van lekker lui naar kwiek rechtop.

Omarmen

Jan te Lintelo liet zich inspireren door de kronkelende lijnen van de New Yorkse boulevard Park Avenue.

Ook bij landgenoot Leolux domineert de ronde lijn. De ‘Italiaanse lijn’ noemen ze dat bij de bankenmakers uit Limburg. Het nieuwe bankenprogramma Rego is dan ook van de hand van de Italiaanse ontwerper Gino Carollo. Rego is elegant, en de ronde vorm lijkt je te omarmen als je erop zit. Alle onderdelen van het Rego-programma zijn voor het overgrote deel rond van vorm, met een ronde chaise longue, gebogen elementen en een ronde poef.

Artifort, van nature al een meester in rond (stofferen), blinkt ook dit seizoen uit in ronde noviteiten. Stoel Shark is een rond kuipje, dat direct doet denken aan een haai met geopende bek. Andere ontwerpen zijn al wat ouder, maar kregen dit jaar een update zoals het rondgevormde bankje Bras en de bijzettafels Clarion.

Ook bij de Nederlandse tafelmakers van Studio Henk zien we de ronde vormen terugkomen in hun nieuwe tafel Slot.

Niet alleen de banken zijn rond dit seizoen, ook stoelen, tafels, spiegels en accessoires doen mee. Studio Henk pakt uit met een robuust houten tafel – Slot – in een ronde vorm, met afgeronde randen en ook een massief houten poot in een ronde vorm.

Planeten

Het Duitse Schönbuch etaleert ronde wandschappen en tafeltjes. Ook het Duitse Pulpo doet mee met een glanzend ronde bijzettafel en met de lampen van Aromas del Campo creëer je een schouwspel van planeten en zonnen aan het plafond: cirkels met ribben, rasters en webbing met in het middelpunt een lichtbron.

De Spaanse ontwerpers van MUT Design brengen ronduit een ode aan de ronde vorm in het interieur. Als eregasten mochten zij dit jaar Das Haus vormgeven, een installatie op de beursvloer waarin ontwerpers hun visie op ‘wonen’ uitwerken. ‘A la Fresca’ richt zich – dat zit al in de naam – op wonen met de blik naar buiten. Daarvoor bedachten de Spanjaarden een architectuur in ronde vorm. Het ‘huis’ bestaat uit vier ronde kamers, met overal een hoofdrol voor de golvende lijn: ronde wanden, een rond bad, een ingemetselde keuken in een krulvorm en natuurlijk ronde meubels. Zo presenteert MUT samen met het eveneens Spaanse merk Expormim een ultraronde maar eigentijdse rotan stoel die geschikt is voor binnen en buiten.

Stoffen

Waar de Duitse meubelbeurs de trom slaat als het gaat om de vorm en het meubel zelf, zijn de Fransen van nature en van oudsher sterk in sfeer, kleur en materialen. Het nieuws op het gebied van stoffen en behang komt dan ook steevast uit Parijs. Maar ook op de beursvloer van Maison & Objet is de hang naar ronde meubels overduidelijk. Het Franse Ligne Roset blinkt uit met een modulair zitsysteem van golvende elementen waarmee je een compleet lounge-eiland kunt samenstellen, aangevuld met ronde kussens en ronde aanschuiftafeltjes.

De Fransen laten vooral zien dat de ronde neiging zich ook doorzet op de vierkante centimeter, in de stoffen en op de muur. Na de fluweel-trend zien we meer ‘ronde’ stoffen, zoals het bobbelige bouclé en de ultieme ronde stof, corduroy. De ribstof past natuurlijk prima in de seventies-vibe van de ronde zitmeubels.

Lange tijd was ribstof lastig in verband met snelle(re) slijtage op de rib van de stof, maar het lijkt erop dat technische innovaties daar mee gaan afrekenen dit seizoen. Merken als Wewood en Ligne Roset nemen een schot voor de boeg en stelen alvast de show met banken uitgevoerd in ribstoffen. Ribstof als kussenhoes is natuurlijk makkelijker en dat zien we dan ook veelvuldig, bijvoorbeeld bij Artifort en Ferm Living.

De liefde voor rib strekt zich zelfs uit op de wand. Het Belgische behangmerk Arte toont behang ‘Lush’ met een dikke rib voor op de wand: luxe, comfortabel en warm.

PRODUCTIE RENSKE SCHRIEMER EN COR-PETER PASMA

Er zijn nog meer trends voor 2020. In dit artikel lees je meer over de comeback van webbing en droogbloemen. En met deze diy kun je direct aan de slag met een van die trends: een stilleven maken van klei en droogbloemen.

Source: woonblog