DIY | Bloemstuk maken: klimrek voor wiebelaars

DIY | Bloemstuk maken: klimrek voor wiebelaars

april 28, 2020 Uit Door admin

Tulpen en gerbera’s stelen je hart. Maar die stelen… die wiebelen al snel alle kanten op. Esther ontwerpt voor deze tere schoonheden een klemdecoratie die houvast biedt. Een stijlvol, strak en stralend bloemstuk om zelf te maken!

Dit heb je nodig

 • klimdecoratie
 • 10 takken van de lindeboom, 5 takken van de magnolia
 • 7 rode tulpen, 7 bonte pioentulpen, 7 roze gerbera’s
 • 5 houten bloemetjes in de kleur van de bloemen
 • 2 blokken steekschuim
 • pot
 • mos

Zo ga je te werk

Vul een aardewerken pot van ongeveer 20×18 centimeter met 2 blokken oasis. Leg die eerst wel een tijdje in het water zodat ze zich kunnen volzuigen. Snijd de oasis mooi op maat. Steek er dan 10 strakke takken recht in. Plaats daarna de kronkeltakken van een magnolia (stap 1).

Steek nu de tulpen tussen de takken door in de oasis (stap 2). Esther kiest rode en bontgekleurde tulpen, die een prachtige kleurencombinatie vormen. ,,Ik heb roze tulpen gekozen die een beetje op pioenen lijken.” De tulpen worden recht gehouden door de takken. Als ze geen steun aan die takken zouden hebben, zou de bloemcreatie snel uit elkaar vallen.

Geef nu de roze gerbera’s een plekje (stap 3). ,,Zorg ervoor dat alle bloemen op één hoogte komen. En denk er om dat ze allemaal steun vinden van de takken. Samen met de tulpen krijg je een geweldig kleurenpalet.”

Esther heeft altijd nog wel ergens decoratiemateriaal in een doos liggen. Dus als ze een aardig accent zoekt om een bloemcreatie nog wat mooier te maken, duikt ze in haar voorraad. Deze keer zijn dat houten bloemetjes aan een touwtje (stap 4). ,,Ik hang ze aan de knoppen van de tak van de lindeboom, dat geeft een lekker zomers effect.”

In deze vrolijke bundel staan alle takken en bloemen strak omhoog. De onderkant kan dus wel een extraatje gebruiken. Esther zet de puntjes op de ‘i’ door die kale onderkant mooi weg te werken met twee soorten mos: groen plaatmos en vergrijsd korstmos (stap 5).

Tips van Esther

 • Past deze landelijke tulpendecoratie niet zo goed bij jou, maak hem dan wat strakker door voor een vierkante pot als basis te kiezen. Strak wordt het ook door voor zomerse aarvormige bloemen te kiezen.
 • Ben je meer het romantische type? Maak het zachter door de aardewerken pot te verruilen voor een rieten mand.
 • Bewaar het takkenframe: je kunt hem de hele zomer door gebruiken als steun voor allerlei bloemen.
 • In plaats van magnolia staan de grillige takken van kronkelhazelaar ook prachtig.

Stoepboeketje

Ken je iemand die in deze tijd wel een attentie kan gebruiken? Iemand uit de zorg bijvoorbeeld, of je buren? Of denk je al na over Moederdag, en hoe je je moeder tóch kunt verrassen? Met dit simpele stoepboeketje van Esther gaat dat zeker lukken. Meer dan een paar mooie bloemen, een takje (zoals magnolia) en touw heb je er niet voor nodig. Leg het bij iemand op de stoep, bel aan en wacht op gepaste afstand voor een praatje of een zwaai.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Meer inspiratie nodig voor het maken van bloemstukken? In deze diy laat Esther zien hoe je een mooi decoratiestuk kunt maken van kamerplanten op water, oranje gerbera’s en lege jampotjes. Wil je graag een moestuin? In deze diy laat redacteur Rixt zien hoe je van oude kranten kweekpotjes maakt, die je met papier en al in de grond kunt zetten.

Source: woonblog