DIY | Zo maak je een kleurrijke paaskrans

DIY | Zo maak je een kleurrijke paaskrans

april 16, 2019 Uit Door admin

diy, Pasen, paaskrans maken, wonen&co

Waar kun je beter een paaskrans maken dan in een schapenstal tussen de lammetjes? Met ranonkel, tulpen en violen symboliseert Esther voorjaar en nieuw leven.

Een krans associeer je al snel met kerst. Maar Esther laat zien dat het ook met Pasen een feestje is zo’n eyecatcher te maken. Lekker nonchalant, vol van kleur en spannende vondsten. Als decor mag ze een oude schapenstal gebruiken van een Friese hobbyboer. Nieuwsgierig volgen de lammetjes haar verrichtingen, verlangend kijken de moederschapen naar de violen die op tafel komen. Maar Esther reserveert haar eetbare violen voor de finishing touch op haar prachtige paaskrans.

Dit heb je nodig

 • strokrans (35 cm doorsnee)
 • wikkeldraad
 • stro, mos en nestmateriaal (tuincentra) 9
 • veertjes (tuincentra)
 • 10 eieren, 11 buisjes
 • 3 takken magnolia, 3 vergeet-me-nietjes
 • 2 potjes eetbare violen, potje met 6 hyacinten
 • pioentulpen, ranonkel, chrysanten, Craspedia (gele gompies) en 1 Gloriosa

Zo ga je te werk

Om te beginnen neemt ze een strokrans en prikt er met een schaar elf gaten in (stap 1). Daar zet ze evenzoveel buisjes in, die later als vaasje dienst zullen doen. ,,In het kader van het hergebruik kies ik buisjes die kwekers gebruiken om kwetsbare bloemen in te vervoeren, denk bijvoorbeeld aan anthurium’’, vertelt Esther. Ondertussen pakt ze steeds een handvol stro en zet dat met wikkeldraad vast rondom de krans (stap 2).

De krans krijgt meer body door een paar takken magnolia te plaatsen

,,Nonchalant, het hoeft niet te netjes. Lekker landelijk. Dat past ook wel een beetje bij de locatie waar we deze bloemstyling doen.’’ De lammetjes mekkeren enthousiast, terwijl Esther haar voorjaarskrans maakt. ,,De krans past bij Pasen, nieuw leven, een nieuw begin.’’ Esther wikkelt niet alleen stro om de krans, maar ook plukken nestmateriaal.

De krans krijgt nog meer body door het plaatsen van een paar takken magnolia (stap 3). Schuif ze onder het wikkeldraad. ,,Ik gebruik dit omdat ik een magnolia in de tuin heb. Het zijn frivole, grillige takken en er zitten kleine blaadjes aan. Dat doet het wel leuk. Haal de kleinere takjes eraf en zet die ook vast onder het wikkeldraad.’’

Plaats nu de hyacintbollen (stap 4). ,,Prik eerst een satéprikker in de krans, knip hem op lengte en prik er dan een bol op.’’ Voor een groen accent verdeelt Esther bolletjes mos over de krans, die ze met bloemistenkrammetjes vast zet. Dan vult ze de vaasjes met water.

Nu komt het lijmpistool eraan te pas. Daarmee plakt Esther de halve eieren en veertjes vast (stap 5). ,,Verdeel het op gevoel over de paaskrans. Ik heb elk ei kapot getikt op de rand van een kommetje, zodat je twee mooie helften krijgt. Van de inhoud kun je een lekkere omelet bakken.’’ In totaal gebruikt ze voor de paasdecoratie tien eieren.

stap 6

Vervolgens schikt Esther de bloemen in de buisjes (stap 6). ,,Begin met de grootste, om structuur te geven aan de paaskrans. Ik werk van groot naar klein. De grote bloemen bepalen de vorm, de kleintjes zijn voor de puntjes op de ‘i’. Zou je beginnen met de kleinere bloemen, dan krijg je een rommelig resultaat.’’

De ranonkel gaat rechtstreeks het ‘vaasje’ in. Maar de pioentulpen krijgen een speciale behandeling. Esther prikt een gaatje onderin een halve eierdop die ze apart had gehouden. Daar steekt ze de tulpenstengel door. ,,Zet deze in een buisje; de eierdop werkt het buisje mooi weg.” Daarna knipt ze takjes van de frivole Gloriosa en verdeelt die over de krans.

Dan is het tijd voor het toetje: Esther strooit blauwe – eetbare – viooltjes over de krans. Ze mogen er los op liggen, zodat je ze tijdens de paasbrunch zo kunt pakken voor op een salade of nagerecht. Smaakt lekker, staat prachtig. Vrolijk Pasen!

Tips van Esther

 • Maak een tafeldecoratie: steek een bloem door een halve eierdop en zet hem in een vaasje bij je bord. Of leg hem op tafel.
 • In plaats van magnolia staan andere grillige takken, zoals snoeiafval van fruitbomen, ook prachtig.
 • Versier bord en paastafel met viooltjes. Als je eetbare exemplaren kiest, kun je ze op een salade of nagerecht gebruiken.
 • Bij het plaatsen van de hyacintbollen zet je eerst een satéprikker op hoogte in de krans, daarna prik je de hyacint erop. Doe je het andersom, dan prik je snel door de bol heen.
 • Hergebruik is beter: bewaar de buisjes voor een andere keer.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Super leuk en simpel: van eieren en ijzerdraad maak je in een handomdraai deze schattige paasvaasjes voor op tafel. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het dekken van de paastafel? Bekijk hier onze styling tips. Ga je voor traditionele pastelkleuren? Of dek je de tafel met trendkleuren als roze, goud en terra? Shop hier de mooiste items voor de paastafel.

Source: woonblog