Een goedkoop keukenblok bestellen, waar moet ik op letten?

Een goedkoop keukenblok bestellen, waar moet ik op letten?

april 8, 2022 Uit Door admin

Er is een kans dat je geen complete keuken hoeft aan te schaffen. Bijvoorbeeld als je weinig om de keuken geeft of simpel de ruimte niet hebt om een complete keuken te (laten) installeren. Je kunt dan ook kiezen om alleen een keukenblok aan te schaffen. Een keukenblok geeft je toch de werk- en opbergruimte die je nodig hebt terwijl je geen duizenden euro’s voor een keuken hoeft neer te leggen. Maar waar moet je op letten als je een goedkoop keukenblok bestelt? In onze blog geven wij een aantal handige tips!

Het verschil tussen een keukenblok en een rechte keuken

Een keukenblok lijkt heel erg op een rechte keuken, maar er zijn wel een aantal verschillen aanwezig. Een rechte keuken is een complete keuken. Inclusief een keukenblok, bijpassende bovenkasten en een spoelbak met kraan. Bij het bestellen van een rechte keuken heb je ook nog keuze of je inbouwapparatuur in de keuken laat plaatsen. Een keukenblok is in dat opzicht een product dat “kaal” is. Bovenkasten worden niet meegeleverd en je hebt ook geen keuze om inbouwapparatuur te laten inbouwen. 

Goedkoop keukenblok van MDF en spaanplaat

Een goedkoop keukenblok wordt doorgaans opgebouwd met MDF en spaanplaat. Relatief goedkope houtsoorten die het skelet van het keukenblok vormen. Wanneer de basis goed is kun je denken aan de aankleding. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten deuren en lades en je hebt ook nog een ruime keuze in verschillende soorten materialen en kleuren. De keuzes die je hierin maakt bepalen voor een groot deel de prijs van het keukenblok.

Panelen in verschillende kleuren

De panelen kun je in verschillende kleuren verkrijgen. Ga je voor een bijzondere kleur, een houtlook of voor een moderne look? De keuze is reuze! De keuze bepaalt wel voor een deel de uiteindelijke prijs van het keukenblok. Panelen van massief hout en met een wit glanzende afwerking zijn immers duurder dan als je voor panelen van een kunststof kiest. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van hoeveel panelen je nodig hebt. Zo kunnen panelen voor lades en deuren de prijs flink opschroeven terwijl een keukenblok met alleen maar deuren weer een stuk goedkoper is.

Met of zonder spoelbak

Misschien is het keukenblok slechts een uitbreiding van de bestaande keuken en heb je geen spoelbak en een kraan nodig. Ten eerste heb je dan geen uitdagingen met het aansluiten van de watervoorziening en de afvoer, maar je hebt ook meer ruimte als de spoelbak ontbreekt. Daarnaast kan een spoelbak de prijs flink beïnvloeden. Een goedkoop keukenblok bevat dan ook geen spoelbak met een kraan.

Goedkoop keukenblok laten plaatsen of zelf monteren

Je kunt natuurlijk ook flink besparen als je het keukenblok zelf monteert. Door een goedkoop keukenblok zelf te plaatsen kun je op de installatiekosten besparen. Vooral keukenblokken zonder spoelbak en kraan zijn eenvoudig zelf te plaatsen terwijl de handige doe-het-zelver ook wel in staat is om een watervoorziening en een afvoer aan te sluiten. Door dit allemaal zelf te doen heb je de monteur niet nodig en steek je het geld dat je kwijt was geweest voor de montage in je zak.