Hoeveel kost een makelaar?

Hoeveel kost een makelaar?

februari 16, 2021 Uit Door admin

Ben je op zoek naar een makelaar die jou kan helpen met het zoeken van jouw perfecte huis? Dan zijn er waarschijnlijk een heleboel makelaars bij jou in de buurt die jou hiermee kunnen helpen. Maar welke makelaar past het beste bij jou en kan jou het beste helpen? En hoe duur is een makelaar?

Bij jou in de buurt

Om te beginnen bij het begin. Het is handig om eerst wat achtergrondinformatie te vinden van de makelaars bij jou in de buurt. Zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten. Iedere makelaar is anders en heeft ook een andere manier van aanpakken. Het is dus belangrijk dat jij je goed voelt bij de makelaar die jou gaat helpen. Hij of zij moet jou immers helpen met het vinden van jouw droomhuis.

Geef je wensen door

Voor een makelaar is het belangrijk dat je aangeeft wat jouw wensen zijn in een huis. Stel jij wilt graag in de stad wonen dan is het handig om dat aan te geven. Zo kan een makelaar gerichter zoeken naar een huis wat binnen jouw budget valt. Het inschakelen van een makelaar geeft overigens geen garantie dat het vinden van een huis sneller gaat. Als je pech hebt in de huizenmarkt dan kunnen er gemakkelijk een paar maanden overheen gaan.

Het is wel echt belangrijk dat je ook je tijd neemt. Het is niet niks om een huis te kopen en als het goed is blijf je er ook een tijd wonen. Als je te snel beslist kun je achteraf spijt krijgen en dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen. Ga er dus niet vanuit dat je binnen een half jaar een nieuw huis hebt en alles geregeld hebt. Het kan natuurlijk wel zo snel gaan maar ik zou adviseren om daar niet vanuit te gaan.

De kosten

Een makelaar inschakelen kost natuurlijk wel geld. Kosten makelaar zijn afhankelijk van het tarief dat je afspreekt. Niet iedere makelaar heeft hetzelfde tarief, ook is het afhankelijk van de diensten die de makelaar jou doet. Helpt hij jou alleen met het zoeken? Of helpt hij ook met het bieden en rondmaken? Hier zit namelijk wel een wezenlijk verschil in. Wees daar dus bewust van.

Overigens zit er ook een verschil in type makelaar en de kosten daarvan. Een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar hebben vaak een gelijk tarief. Mocht je je huis willen taxeren, dat mag een makelaar namelijk ook, dan praat je wel om een heel ander tarief. Vaak is een taxateur in vergelijking duurder. Zij worden door een makelaar ingehuurd en taxeren binnen een paar uur een huis inclusief rapport. Verhoudingsgewijs verdienen zij per uur meer en zij dus duurder om in te huren.

Ik kan het je wel echt aanraden. Een extra paar ogen die ook verstand heeft van de branche kan erg handig zijn. Zij weten waar je goed op moet letten en kunnen je ook helpen met de onderhandelingen. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen, maar met de hulp van een makelaar weet je zeker dat alles gemakkelijk en goed verloopt.