Regenpijp lek? Dit moet je doen!

Regenpijp lek? Dit moet je doen!

december 23, 2020 Uit Door admin

Regenpijp lek? Dit moet je doen!

Steeds meer huishoudens vangen het regenwater uit de dakgoot op in een regenton. Op deze manier kan het water hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het bewateren van planten in de tuin. Het gebruik van schoon kraanwater wordt hiermee overbodig! Het in de regenton laten lopen van het hemelwater verloopt niet altijd goed. Een lekkende regenpijp kan er bijvoorbeeld toe leiden, dat een deel van het water langs de wanden van je woning naar beneden stroomt. Gevaarlijk, want het vocht kan onderweg in de wanden trekken. Hier zorgt het voor vochtschade. Reden genoeg om een lekkende regenpijp in een vroeg stadium aan te pakken.

Verschillende vormen van lekkages rond de regenpijp

Er kunnen zich verschillende vormen voordoen van een lekkage rond de regenpijp. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een lek aan de bovenzijde van de regenpijp en een lekkende onderzijde. In dat laatste geval zit de regenpijp mogelijk niet goed aangesloten op de regenton of de riolering onder de grond. Bij een lekkage aan de bovenzijde kan er sprake zijn van erosie rond het aansluitpunt tussen de regenpijp en de dakgoot. Het roesten van de dakgoten maakt dat de regenpijp steeds iets losser zal komen te zitten. Het is afhankelijk van het materiaal waarmee de regenpijpen en dakgoot gemaakt zijn, of dit ook voor jou van toepassing is.

Herstel van een lekkende regenpijp

In vrijwel alle gevallen is het bij een lekkende regenpijp verstandig om deze los te halen. Nadat de regenpijp is losgehaald kun je de boven- en onderzijde hiervan bekijken. Is er sprake van erosie of andere vormen van schade? Kies in dat geval voor een nieuwe regenpijp, om nieuwe lekkages te voorkomen. In andere gevallen is het verstandig om de dakgoot na te lopen op schade. Mogelijk is het gat waarin de regenpijp geplaatst moet worden verruimd doordat hier schade is ontstaan. Het vervangen van het laatste stuk van de dakgoot kan noodzakelijk zijn.

Impregneren van de wanden

Om vochtschade te voorkomen, is het raadzaam om de wanden van je woning aan de buitenzijde te impregneren. Het impregneren van de wand zorgt er namelijk voor dat er geen vocht meer bij de wand naar binnen kan trekken. Zie het als een extra beschermende laag! Het impregneren van wanden is een klus die je het beste door een professional uit kunt laten voeren. Zij beschikken over de benodigde materialen en hulpmiddelen om deze klus voor je uit te voeren.

Hulp bij het oplossen van een lekkende regenpijp

Lukt het niet direct om een lekkage rond de regenpijp op te lossen? Schakel in dat geval een loodgietersbedrijf in. Een loodgieter beschikt over de benodigde kennis om de bron van de lekkage te kunnen achterhalen. Daarbij kan de loodgieter direct voor een passende oplossing zorgen, om erger te voorkomen. Bij spoed kun je de spoedservice van een loodgieter inschakelen. Een spoedservice is vaak 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp. De spoedservice komt ook van pas bij een verstopping of een lekkage achter een wand.

Bron: https://loodgietersleiden.nl/