STYLING | Dit zijn de 3 belangrijkste kersttrends

STYLING | Dit zijn de 3 belangrijkste kersttrends

december 11, 2019 Uit Door admin

Met kerst kun je dit jaar alle kanten op: van lekker gek met donuts en lipsticks in de boom, tot klassiek in rood met veel (Viktor & Rolf)-strikken tussen het groen. Maar ingetogen is ook een optie. Met een boom in een pot en decoraties in hout, groen en glas is dat bovendien duurzaam.

Kersttrend 1: Totally nuts

Vogeltjes, soms zelfs in een kooitje, en paddestoelen in de boom zijn echte klassiekers. De laatste jaren kwamen daar ook andere exotische ornamenten bij: wat te denken van glazen kersthangers in de vorm van een robot of teddybeer? Maar het kan beslist gekker. Hema verkoopt dit jaar allerlei curieuze ‘kerstballen’, van een kerstman op een snowboard tot hangende truitjes en slippers. Het thema ‘Crazy Christmas’ is pas echt compleet als je de gouden rookworst of het roze tompouce-je in de boom hangt.

Ook bij het Nederlandse merk Vondels kunnen ze er wat van: wat dacht je van een eenhoorn met glitters, een lipstick voor in de boom of hoe hip – een halve avocado?

Ballen van Fred

Ronduit hysterisch is de collectie ‘baubles’ – zoals ze kerstballen in het Engels noemen – die modestyllist Fred van Leer maakte met kledingketen Shoeby. Naast ballen met een tijgerprintje, is er ook een bal in de vorm van een tijger met een broekje en petje – mét studs – aan en hou je vast – een bal in de vorm van de stylist zelf. Van Leer in een zwart pak, compleet met roze pumps in een kekke pose, wie wil dat nou niet?

Notenkraker

Bij Intratuin shop je alles voor kerst, dus ook ballen in gekke vormen, zoals een retro auto met caravan om er vlak achter te hangen. Om het helemaal af te maken, verkopen ze dit seizoen bij Intratuin – en bij de Hema – ook houten poppen die zo uit ‘De Notenkraker’ lijken te zijn weggelopen. Kerst wordt zo romantisch met een twist en met een beetje fantasie zou je zweren dat de hele boel tot leven komt als iedereen ’s nachts op een oor ligt.

Leuk aan deze stijl is dat er geen regels zijn en je rustig kunt combineren met alle mogelijke ballen die je nog in huis hebt. Shop ook eens bij de kringloop en tweedehandswinkel, daar vind je rond deze tijd soms de meest originele kerstversieringen in dit thema.

Kersttrend 2: Quiet Christmas

Helemaal geen toeters en bellen met kerst? Dat is dit jaar ook een prima optie. Een ingetogen kerst, met hier en daar wat groen, een kaarsje en een paar zorgvuldig gekozen ornamenten blijft dit seizoen bijzonder genoeg net zo’n sterke trend als ‘over the top’ gaan. En dat is niet zo gek, want de minimalistische woontrend blijkt een blijvertje – naast andere stijlen – en een minimalist viert ook graag kerst.

Heel erg hip in de ingetogen sfeer is kiezen voor een Ceder-boompje in een pot, in plaats van de klassieke kerstboom. Wist je niet beter dan zou je het Ceder-boompje verslijten voor een leftover-kerstboom, met zijn kale plekken en onregelmatige vorm, maar minimalisten roemen hem juist om zijn fijnzinnige sfeer.

Subtiele benadering

De dennentakjes geven net genoeg kerstsfeer, en binnen deze stijl hoef je er juist niet veel in te hangen. Een paar ballen of een bijzonder exemplaar met een pauwenveer erin, doen wonderen. En na de kerst kan de pot met boom en al zo het terras op of de tuin in.

De rest van het interieur krijgt dezelfde subtiele benadering, met bijvoorbeeld wat kersttakjes aan een kandelaar of een ingetogen kerstkrans – gemaakt van een ring slechts gedeeltelijk voorzien van groen. Een flinke bos eucalyptus en eenvoudige decoratie – zoals boompjes of kersthuisjes – in keramiek, hout en glazen ballen doen de rest. Een minimalist doet het met wat ’ie al heeft, of vult dat aan met nieuwe items van pure en natuurlijke materialen. Want minimalist ben je omdat je van elegante eenvoud houdt en soms ook vanuit duurzame overwegingen.

Kersttrend 3: Klassieke kerst

Hulsttakken en besjes, zilveren ballen en rode strikken: ooit waren de regels voor decoreren met kerst heel simpel. Dit jaar zien we een frisse variatie op dat klassieke thema en kun je de traditionele rode kerst net een draai geven. De meeste kerstafdelingen en -collecties brengen dit seizoen een flinke lading decoratie in kerstrood, aangevuld met zilver, wit en bij Ikea – met een toefje blauw. Het Zweedse woonwarenhuis stelt zich het meest traditioneel op en stylet de boel af met een bosje kerstgroen met amaryllis en een rode toef van een strik.

Over strikken gesproken, die horen bij kerst, en dat moet ze bij de Hema op een verrassend idee gebracht hebben. Ze wisten niemand minder te ‘strikken’ dan het wereldberoemde en toch oer-Hollandse ontwerpduo Viktor & Rolf. De gelimiteerde collectie ‘Jingle Bows’ bestaat uit kerstballen met strikken in rood en in strikvorm, servies met strikken erop, bijpassend tafellinnen en zelfs truien en sokken ontworpen door de mode-ontwerpers.

Ze noemen zichzelf ‘fashion artists’ maar Viktor & Rolf blijken allerminst te beroerd om voor de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij (de Hema) de handen uit de mouwen te steken. Zo verklappen zij aan Hema dat zij zelf ook graag shoppen bij de gewoonste winkel van Nederland, en dan vooral de sokken. Op kerst zijn ze ook dol, vooral Rolf springt graag uit de band met glitter en ballen in de wildste vormen. Zijn favoriet uit de eigen kerstcollectie? Dat is toch wel de kersthanger in de vorm van een strik.

Overigens kunnen ze er niet alleen bij Hema wat van – daar liggen de winkels ook vol met nostalgische papieren kerststerren, zuurstokjes en klassieke houten figuurtjes – ook bij Intratuin en Ikea kun je je hart ophalen. Intratuin blinkt uit met ballen in groen en rood met schotse ruit en keramieken hangers. Ikea stoft de ‘good old’ paddestoeltjes af.

PRODUCTIE RENSKE SCHRIEMER

Source: woonblog