STYLING | Metamorfose:  een dakterras met wauw-effect

STYLING | Metamorfose: een dakterras met wauw-effect

juli 14, 2019 Uit Door admin

Tochtig, kaal en grijs. Karin vond haar dakterras ronduit lelijk. Dankzij Evelyne heeft ze deze zomer een groen paradijsje waar ze heerlijk kan loungen.

Ze groeide op in een dorp, Goënga, met een weids uitzicht over de landerijen. Geen wonder dus dat Karin Herskamp het gefluit van de vogeltjes en het groen om haar heen mist, nu ze in een bovenwoning aan de winkelstraat van Heerenveen woont. Het betegelde dakterras vond ze ronduit lelijk. ,,Het is één groot grijs vlak. Ik wil graag een terras met een wauweffect’’, schreef ze ons.

Evelyne maakt een ontwerp voor haar. Over de grijze tegels heen komt een frame van larixhout. De rest van het dak wordt afgedekt met kunstgras. ,,Daar wordt het al een stuk warmer en groener van’’, zegt ze. Karin vult aan: ,,Vanuit huis lijkt het ook meteen veel ruimer en lichter.’’

Voor

Na

Windscherm

Ook een probleem is de tocht die door de steeg komt, waardoor het niet comfortabel zit op het terras. Evelyne stelt een lamellenwand voor, maar dat is Karin wat te kostbaar. Een goed, en goedkoper, alternatief vindt ze in een uitschuifbaar scherm, dat de wind tegenhoudt.

Een stevige, stoere loungebank is de investering zeker waard, adviseert de stylist. ,,Een kleine tuinset zou hier wat wegvallen. Handig is ook om een bank te kiezen die uit losse elementen bestaat, die je kunt koppelen. Zo kun je ook eens voor een andere opstelling kiezen. Met wickerbakken op de koppen, waarin je grassen zet, maak je er meteen een groen geheel van. Grassen staan altijd leuk op een dakterras. Net als lavendel. Dat is mooi rustig.’’

Hangstoel

Tegen de zijmuur komt een tweede chillhoekje. Een hangstoel met fijne kussens, bijzettafeltjes en een mini-tuintje, met een mix van kunst- en echt groen in verschillende hoogtes. De accessoires zijn uitgezocht op kleur. Bij dit zitje heeft Evelyne rekening gehouden met de kleur van de muur erachter.

,,Bij deze geelachtige steen matchen groentinten goed, terwijl ik in de loungeset voor terra heb gekozen, passend bij de roodstenen muur.’’ Al zit Karins terras nog steeds tussen de flats en bovenwoningen, toch heeft Evelyne een stukje natuur naar de stad weten te brengen. ,,Het zit hier nu heerlijk. Vooral van die ronde stoel was ik meteen fan.’’

Tips van Evelyne

Evelyne Bok
evelyne-ontwerp.nl

  • Een dakterras moet onderhoudsvriendelijk zijn. In plaats van te knallen met uitbundige borders zoals in een tuin, kies je hier voor mooie grote plantenbakken.
  • Bundel die bakken op een speelse manier en maak het plaatje af met rieten manden en andere decoratie.
  • Zorg voor een huiselijk gevoel op je terras of in je tuin. Bijvoorbeeld met zo’n hangstoel.
  • Een paar goudkleurige accenten combineren mooi met de aardetinten en geven net even een chique touch.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Bekijk ook de metamorfose van dit nieuwbouwhuis, waarbij een wandmeubel van 10 meter lang voor verbinding zorgt. Of bekijk hier hoe Paulette en Dominiek van Studio P&D een kale tuinkamer omtoveren tot een bohemian loungeplek.

Source: woonblog