UITGELICHT | De kast uit Jorwerts pastorie

UITGELICHT | De kast uit Jorwerts pastorie

maart 29, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, dit mag nooit meer weg, kast, meubels, wonen&co

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Akke Berends had al vroeg een oogje op de boekenkast van de dominee. Inmiddels is die al veertig jaar in haar bezit.

Boeken hebben altijd een hoofdrol gespeeld in het leven van Akke Berends. ,,Mijn hele familie is boeken-minded. Ook ik hou mijn leven lang al heel erg van lezen. Vanaf mijn zestiende heb ik altijd in boekwinkels en bibliotheken gewerkt. Doorleren was nog niet zo gebruikelijk in die tijd, dus na de ulo ging ik direct aan het werk.’’ In het dorp waar ze woont, Garyp, zit ze bij een actieve leesclub. ,,Een van de eerste boeken die we ooit gezamenlijk lazen was Hoe God verdween uit Jorwerd.’’

Als jong meisje, een van de dochters van kunstschilder Klaas Koopmans, kwam ze daar regelmatig, in Jorwert. ,,Mijn ouders wilden dan naar de Friese kerkdiensten, waarin predikant Pieter Miedema voorging.’’ Na afloop dronk de familie regelmatig een kopje koffie bij de predikant in de pastorie. Daar zag Akke dan die imposante domineesboekenkast, vol theologische literatuur.

Constructie

,,Deze boekenkast is gemaakt door de plaatselijke timmerman van Jorwert. Ik vond hem prachtig. Hij is heel speciaal. In de planken zitten zes gaten, waar de palen doorheen gaan voor de constructie. Je kunt hem dus makkelijk uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Ik wilde die kast toen al heel graag hebben.’’

Je kunt hem makkelijk uit elkaar halen

Toen de predikant eind jaren zeventig emigreerde naar Canada, verkocht hij zijn hele inboedel. ,,Toen heb ik de kast gekocht, en ook wat van zijn boeken, ook al woonde ik nog bij mijn ouders thuis en had ik zelf dus nog geen plek voor de kast.’’ Opvallend detail: die pastorie is nu het woonhuis van Geert Mak, de schrijver van Hoe God verdween uit Jorwerd.

Toen Akke samen met een van haar drielingzussen in een eerste eigen woning trok, verhuisde de kast natuurlijk mee. ,,We hebben een paar jaar samengewoond, tot zij ging trouwen. Daarna trok mijn verloofde bij mij in. Mijn boekenkast bleef vanzelfsprekend bij ons.’’ Zelf trouwde ze in 1986 en in de jaren die volgden kregen ze twee zonen.

Bibliotheek

,,Een jaar na de geboorte van de eerste zoon kochten mijn man en ik een ander huis in Garyp en weer verhuisde de boekenkast natuurlijk mee. In onze woonkamer heeft de kast al op drie verschillende plekken gestaan, tegen elke wand wel een keertje. Inmiddels siert hij onze bibliotheekkamer.’’ Aan de voorkant van hun huis zit die kamer, volledig gewijd aan boeken. De kast uit de pastorie komt daar volledig tot zijn recht, vol met romans, fotoboeken, historische boeken en natuurlijk kunstboeken, onder meer over haar beroemde vader, van wie er ook een aantal ingelijste foto’s op de planken van de kast staan .

Een bestaan zonder boeken is ondenkbaar

,,Ook staat in onze ‘bibliotheek’ nog een andere dierbare boekenkast die nog veel en veel ouder is’’, vertelt Akke. ,,Die heb ik namelijk geërfd van mijn vader. Deze kast heeft zolang ik het me kan herinneren in de voorkamer van ons ouderlijk huis gestaan, gevuld met kunstboeken en fotoalbums van mijn moeder. In de kast zitten twee, met houtsnede bewerkte deurtjes, waarschijnlijk uit een oude kerk. Ze doen denken aan hele oude kerkbanken.’’

Een bestaan zonder boeken is ondenkbaar voor Akke. Regelmatig haalt ze eentje uit de kast. En die kasten zelf, die gaan dus allebei nooit meer weg.

Source: woonblog