UITGELICHT | De valk en zijn prooi

UITGELICHT | De valk en zijn prooi

februari 8, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, dit mag nooit meer weg, torenvalk, wonen&co

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. De torenvalk van Marcus reist al 45 jaar met hem mee.

Een dierbare herinnering die al 45 jaar meereist en al zeven keer is meeverhuisd. Dat is de torenvalk van Marcus van der Woude. Als jong broekje van 17 jaar oud belandde Marcus in de Flevopolder, om als kraanmachinist te werken aan de dijk Lelystad-Enkhuizen. Een bijzondere tijd was dat.

,,Eigenlijk zou ik de autobranche in, ik had net mijn diploma van de Auto Technische School op zak. Maar daar was op dat moment weinig werk in te krijgen. Mijn vader regelde toen deze baan voor me. Ik had nog nooit op een kraan gezeten, werd zo in het diepe gegooid.’’

Wilgentenen

Afkomstig uit Harlingen, ging de jonge Marcus in die tijd de hele week in de kost. ,,Om half vijf opstaan en elke dag werken van zes tot negen.’’ Wonen deden ze op de Lelystadhaven, waar nu Bataviastad is. ,,Daar was een kantine, die staat er nu nog, met zo’n zestig huizen er omheen, waar het werkvolk at en sliep.’’ Het werk bestond uit het lossen van vrachtwagens met takkenbossen, die gebruikt werden als basis voor de aanleg van de dijk.

,,Er cirkelden vaak roofvogels boven, op zoek naar een prooi”

,,Dat waren wilgentenen uit de Biesbosch, het enige hout dat geschikt was, omdat het niet wegrot in het water. Tussen de takken zaten muizen en ratten en andere diertjes. Daarom cirkelden er vaak roofvogels boven, op zoek naar een prooi.’’ Marcus, een echt natuurmens, keek graag naar die vogels. Maar op een dag was het anders.

,,Er zat een kat tussen de takken, met jonkies. Ik stopte even met het werk om naar ze te kijken. Toen zag ik een torenvalk, biddend in de lucht. Die zal toch niet die katjes te pakken gaan nemen, dacht ik. Maar dat deed hij dus wel.’’ De valk probeerde het althans, want tijdens zijn duikvlucht schoten de katjes vliegensvlug onder de takken en de vogel vloog vol tegen de wilgentenen aan.

Aanval

,,De katjes hebben de aanval overleefd, de valk was op slag dood. Ik heb hem opgepakt, hij was nog warm, en wilde hem meenemen om hem te laten prepareren.’’ Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want dat mag alleen met de juiste papieren. ,,Ik moest er voor naar Urk, en daarna naar Lemmer, maar uiteindelijk is het gelukt en kon ik de vogel in het weekend mee naar huis nemen. In Harlingen zat een opstopper, daar ben ik nog diezelfde vrijdagmiddag naartoe gegaan. Voor 65 gulden heeft hij hem voor me geprepareerd.’’

,,De katjes hebben de aanval overleefd, de valk was op slag dood”

En sindsdien verhuisde de valk steeds met hem mee. Toen Marcus ging samenwonen met zijn vriendin in Harlingen, toen het stel in 1977 naar Franeker verhuisde en daarna nog vier keer naar een nieuw adres. ,,We wonen nu sinds twee jaar hier in een nieuwbouwwijk, daarvoor hebben ruim dertig jaar in het centrum gewoond, boven onze fietsenwinkel.’’

Op dat vorige adres hing de valk nog op een zolderkamer, maar sinds de laatste verhuizing heeft hij een prominente plek in de woonkamer. ,,Het is nu weer in, hè’’, zegt zijn vrouw.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO MARGRIET DE JAGER

 

Voor Marijke uit Assen is het oude theekastje van haar oma haar meest dierbare bezit. Je leest hier waarom dat is. Het eikenhouten bureau van Ria Woldhuis uit Hoogezand heeft historie. Het heeft zelfs een geheim systeem. Piet Veltman uit IJlst peinst er niet over zijn kunstwerk weg te doen. Lees hier waarom hij zo dol is op dat schilderij dat hij ooit uit het oud papier viste.

Source: woonblog