UITGELICHT | Fitter en gelukkiger met Noorse ‘Skogluft’

UITGELICHT | Fitter en gelukkiger met Noorse ‘Skogluft’

januari 9, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, plantenmuur, skogluft, wonen&co

Last van hoofdpijn, stress of een zwak immuunsysteem? Stel een plantenmuur samen voor thuis of op kantoor. Het werkt echt, zegt de Noorse bedenker Jørn Viumdal.

We zijn ver afgedreven van de natuur, schrijft Jørn Viumdal in zijn boek Skogluft. Onze moderne, stedelijke levensstijl met veel stress, lawaai en een stilzittend binnenleven heeft ons volgens de Noorse werktuigbouwkundig ingenieur verwijderd van onze natuurlijke leefomstandigheden. Dit ‘natuurgemis’ zorgt voor overbelasting en welvaartsziekten die we proberen te herstellen met pillen, fitness of een operatie, vaak zonder resultaat.

Volgens Viumdal is er een simpele remedie die wel werkt: de natuur in huis halen. En dan niet met zomaar een stel losse planten. Nee, met skogluft (‘boslucht’) op de muur. Plantenbakken met een daglichtlamp erboven worden steeds bekender als dé (Noorse) methode om natuur in je woning of kantoor te brengen, en zo je gezondheid en gemoedstoestand te verbeteren.

Verzameling

Zo’n plantenverzameling biedt dezelfde voordelen als een boswandeling. Viumdal onderzocht met onder meer NASA het effect van planten in dagelijkse leefomgevingen. Sindsdien bestaat zijn werk uit het integreren van elementen uit de natuur in huizen, scholen, kinderdagverblijven en kantoren. Uit twintig jaar onderzoek blijkt dat de bosluchtmethode onder meer zorgt voor een versterkt immuunsysteem, minder stress en pijn en sneller herstel na ziekte. Op de werkvloer geeft het een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim, vermoeidheid en hoofdpijn. Mensen die de bosluchtmethode al toepassen, ervaren een gevoel van kalmte en tevredenheid.

De Skogluftmuur werkt beter dan het her en der neerzetten van losse planten in huis. Natuurlijk zuiveren planten de lucht, maar de bosluchtmethode geeft je eveneens uitzicht op groen, wat rustgevend werkt. Vergeet ook zeker de rol van licht niet. ,,Natuurlijk hebben alle planten in je omgeving effect”, laat Viumdal weten. ,,Maar bij losse planten in potten mis je de weerkaatsing van het groene intense licht dat de planten via de plafondlamp reflecteren.

Een florerende plant maakt je gelukkig, maar een stervende plant maakt je somber of zelfs ziek

Met de bosluchtmethode bereik je die reflectie wel. Bovendien vragen planten in potten meer onderhoud. Als je zelf in huis gaat experimenteren met verschillende planten, zullen sommige het overleven en andere sterven. Een florerende plant maakt je gelukkig, maar een stervende plant maakt je somber of zelfs ziek.”

Voor de bosluchtmuur heb je nodig, behalve een muur in huis of op kantoor: een grote gieter, spotjes voor ledlampen, ledlampen met een kleurtemperatuur van minimaal 5000 Kelvin, een framesysteem en een stuk of twintig exemplaren van de Epipremnum aureum in potten van 12 centimeter doorsnede. Deze tropische bosklimplant is volgens Viumdal het meest geschikt, omdat hij mooi en niet zo bewerkelijk is en goede luchtzuiveringskwaliteiten heeft.

Kosten

Wat dat mag kosten? Het muursysteem (via www.skogluft.com) kost 175 euro. Tel daarbij twintig planten en potten en een spot plus ledlamp op, en dan kom je op zo’n 450 euro. Handige types zijn goedkoper uit, zij kunnen zo’n framesysteem zelf maken. Dat ophangsysteem schroef je vast en de bloembakken met de planten hang je erin. Daarna kan de lamp aan het plafond. Stel ’m zo af dat de lichtstraal hoofdzakelijk op de planten valt.

Het enige wat je vervolgens moet doen, is de planten één keer in de drie weken water geven. Is de grond droog? Geef dan net zoveel als de vorige keer. Is hij nat? Geef een halve liter minder. Kom niet in de verleiding om meer water te geven als de kopjes hangen, want korte droogteperiodes maken de planten gehard. Als ze zo groot worden dat ze elkaar in de schaduw zetten, snoei je ze.

De kracht van het bosluchteffect is, volgens Viumdal, dat alles volgens eenvoudige regels verloopt. Iedereen kan ze volgen, met zo weinig mogelijk gepruts en geknoei.

TEKST CARIN RÖST
FOTO’S SKOGLUFT

 

Hoe meer groen in huis, hoe beter. In dit artikel hebben een aantal populaire kamerplanten verzameld, zoals de paradijsvogelplant en de vioolbladplant. Vind je het lastig om je plantenverzameling mooi te stylen? Lees hier tips over hoe je kunt decoreren met planten. Of bekijk hier hoe je een mooie plantenkubus voor aan de wand kunt maken

Source: woonblog