UITGELICHT | Nieuw bij Wonen&Co: dagtrips naar de mooiste tuinen

UITGELICHT | Nieuw bij Wonen&Co: dagtrips naar de mooiste tuinen

juli 10, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, tuinreis, dagtrips, wonen&co, tuinieren, tuininspiratie

Een week, een paar dagen, een lang weekeinde of een dag mee op tuinreis? Dat kan, want in september voegen we dagtrips toe aan onze Wonen&Co tuinreizen!

Droomtuinen in Engeland, Berlijn en België: die weten we inmiddels wel te vinden. Vele Wonen&Co lezers en tuinliefhebbers zijn de afgelopen jaren met ons meegereisd om onder leiding van onze eigen tuinman Martin Knol te genieten van beroemde tuinen en kastelen, en om inspiratie op te doen. Maar wat als je niet lang van huis wilt en een dagje tussen bloemen en ander heerlijk groen ook heerlijk vindt? Dan kun je nu kiezen voor een dagtrip!

Want ook dichterbij huis vind je natuurlijk mooie tuinen om te bezoeken. In Hof van Twente bijvoorbeeld. Op donderdag 5 september maakt Wonen&Co, in samenwerking met Paulusma Reizen, een groene dagtrip naar prachtige tuinen in Delden. Er staat zowel een kleinere particuliere stadstuin op het programma, als het kasteel en de tuinen van landgoed Twickel. Op donderdag 12 september steken we de grens met Duitsland over waar we twee particuliere tuinen en een botanische kwekerij in Elsfleth, nabij Oldenburg, bezoeken.

Dagje Duitse tuinen

Rondom de 300 jaar oude boerderij van Ute en Albrecht Ziburski ligt een tuin die het bezichtigen waard is. Dat doen we dan ook, tijdens ons groene dagtripje net over de grens met Duitsland. Deze traditionele tuin, Garten Moorriem, ligt in Elsfleth, nabij Oldenburg. Tuinman Martin heeft hem geselecteerd omdat hij onder de indruk is van de manier waarop de tuin aansluit bij die mooie vakwerkboerderij. In de nazomer is de tuin een plaatje; er zijn onder meer bedden met Helenium, grassen, Rudbeckia en Echinacea toegepast voor een natuurlijke uitstraling. Maar in de tuin, die trouwens zo’n 6000 vierkante meter groot is, vind je ook riddersporen, rozen en irissen.

De Garten Moorriem is zo’n 6000 vierkante meter groot

Als tweede tuin hebben we voor deze dag die van Anke zu Jeddeloh (zie foto’s) in het naburige Edewecht gekozen. In deze tuin van 5000 vierkante meter groot is er voor elk wat wils. Geniet er van de verschillende gebieden waaruit de tuin bestaat: bomen, een zon- en schaduwgedeelte, vruchtenstruiken en rozen. Anke is het gewend om groepen te ontvangen in haar paradijs en vertelt haar gasten honderduit over de tuin en hoe hij is ontstaan.

De oudste kwekerij van Duitsland ligt er in de buurt, zo weet Wonen&Co’s tuinman Martin. De botanische kwekerij Böhlje – in Westerstede – beslaat 15 hectare. Daar kan onze bus natuurlijk niet zomaar aan voorbij rijden. Het is altijd leuk om een groen aandenken te scoren voor thuis of inspiratie op te doen tussen al die Duitse plantjes.

Trots van Twente

De dagtrip naar Twente bestaat uit het bezoek van twee bijzondere tuinen in Hof van Twente, zoals de gemeente heet. Met het oog op de afwisseling staat in de ochtend een bezoek aan een romantische stadstuin gepland. De knusse, intieme tuin heet de Meiershof en is het trotse eigendom van – hoe kan het ook anders – de familie Meier. Als tuineigenaar kunnen ze tot in detail vertellen hoe je zo’n tuin als die van hen realiseert.

De tien jaar oude tuin is zo’n 1000 vierkante meter groot, omgeven door oude eiken en toegerust met borders vol vaste planten en heesters. Begin september bloeien er onder meer Dahlia’s, Asters, Helianthus, Rubeckia, Hortensia en eenjarigen.

’s Middags staat de absolute tegenhanger van de Meiershof op het programma: het immense landgoed Twickel. We bezoeken het kasteel, de tuinen en het landgoed. Deze rijksbeschermde historische buitenplaats heeft veel te bieden. Bij het kasteel vind je een kleinere tuin met een oranjerie, een kruidenhoek en vaste plantenborders. Om kasteel en tuinen heen ligt een heus landschapspark met grote beuken, eiken en lindes. Het park is zo groot, dat je er in kunt wandelen.

Bij kwekerij de Border vind je een schitterende collectie rozen

Nóg een maatje groter zijn de landerijen die eveneens tot het landgoed Twickel behoren en waar je doorheen rijdt op weg naar het kasteel. Er horen heel veel van die typisch Twentse huizen bij, die volgens onze reisleider te herkennen zijn omdat hun luiken hetzelfde zijn.

Geen tuinreis is compleet zonder dat je even kunt rondneuzen bij een kwekerij. En dat kan ook bij deze trip! Kwekerij de Border ligt net buiten de tuinmuren van Twickel en je vindt er onder meer een schitterende collectie rozen.

Alle informatie op een rij

  • Prijs Twente 94 euro, Duitsland 95 euro.
  • Opstapplaatsen voor Twente, 5 september: Drachten – Leek – Hoogkerk Groningen – Haren – Assen Beilen – Hoogeveen
  • Opstapplaatsen voor Duitsland, 12 september: Drachten – Leek – Hoogkerk Groningen – Hoogezand Zuidbroek – Winschoten
  • Aanmelden
  • • dvhn.nl/lezersreizen,
  • • lc.nl/lezersreizen
  • • Paulusma Reizen,
  • • tel. 0512-514174

TEKST SHYRA HUETING

Benieuwd naar onze eerdere tuinreizen? Bekijk hier de aftermovie van de zesdaagse tuinreis naar Yorkshire. Op zoek naar tuininspiratie? Neem dan een kijkje op onze Buitenleven-pagina, boordevol tips en tricks om je eigen droomtuin te creëren.

Source: woonblog