UITGELICHT | Tafelen aan de brug

UITGELICHT | Tafelen aan de brug

mei 10, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, dit mag nooit meer weg, tafel, wonen&co

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Martje van Wijk wil haar gymtoestel annex eettafel niet meer kwijt.

Het pronkstuk van het huis, dat zelf al een van de pronkstukken van de lange straat langs het kanaal van Valthermond vormt, is de tafel. Hij staat in de keuken, fors en robuust, het middelpunt van het familiaire leven wat Martje van Wijk betreft. Ze hield al van dat stoere object voordat de woonmode het woord stoer überhaupt ontdekt had. Het is haar tafel, de plek waar dagelijks herinneringen worden gemaakt door haar gezin, dat verder uit Ruben, Merlijn (10) en Abel (6) bestaat. Er wordt aan gegeten, gespeeld, hagelslag en melk geknoeid en gepraat, gekleurd en geknutseld. Maar dat niet alleen.

Gymnastiektoestel

De tafel van Martje herinnert aan haar tijd als bloemdocent op het vmbo in Gorinchem. Het is eigenlijk een afgedankt gymnastiektoestel, namelijk een brug met ongelijke leggers. De leggers staan in de garage, om te bewaren voor later. Het onderstel dient, in combinatie met een paar planken damwandhout, dagelijks het hele gezin. ,,De school moest weg, en alles wat er in stond was over. Ik heb van alles van de schroothoop gered. Zoals deze brug. Hij weegt nogal wat, dus het was een uitdaging hem thuis te krijgen’’, vertelt Martje, die tegenwoordig groendocent is op Terra Emmen.

,,Ik heb deze brug van de schroothoop gered”

Tegelijkertijd demonstreert ze hoe wendbaar het gevaarte weer is als je hem eenmaal met de rode hendel omhoog hebt gekrikt en er wielen verschijnen. Natuurlijk, zo ging het in de gymzaal natuurlijk ook. De brug moest naar een goede plek in de zaal gereden worden zodat hele generaties scholieren er op konden zwaaien. Hoewel het voormalige gymtoestel nog steeds verrijdbaar is, blijft hij doorgaans op zijn plek. Vandaar heb je uitzicht op de diepe tuin achter het huis met z’n romantische tuinhuis.

De zelf samengestelde tafel is al het hart van Huize van Wijk sinds 2015, toen Martje en Ruben de helft van hun herenhuis betrokken. Het staat aan de vaart, gelegen tussen het Drentse zand en het Groningse veen. Vanuit de woonkamer aan de voorkant heb je zicht op een beschermd weidevogelgebied, aan de overkant van het water.

Nieuwe woning

Zouden ze veel van dat uitzicht genieten? Want in die gezellige groen met houten woonkeuken – onder een hoog balkenplafond van ruim 4 meter, gebeurt het allemaal, vertelt Martje. Abel haalt acrobatische toeren uit en klimt over de tafel heen naar zijn broer Merlijn en de heren pikken nog snel een koekje en wat chocolade mee. ,,Dit is een tafel waarop wordt geleefd.’’

,,De tafel is een link naar die school waar ik twaalf jaar heb gewerkt”

Over een poosje worden de wielen van de voormalige brug weer uitgeklapt en wordt hij naar een volgend stekje gereden. De familie is toe aan een nieuwe woning met meer ruimte en een grote schuur. Voor de oldtimerhobby van ‘vaders’ en voor de beestjes en verzamelhobby van ‘moeders’. ,,Ik verzamel al jaren high tea servies, decoratieve spullen en oude meubeltjes voor mijn stylingbedrijf bij Bloesem.’’ Maar waar dat nieuwe huis ook zal zijn, de tafel der tafels zal Martje altijd vergezellen. ,,Hij is een link naar die school waar ik twaalf jaar heb gewerkt.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JASPER MOULIJN

Voor Annie uit Middelstum is afstand doen van haar meidenkastje, die ze van haar opa kreeg, ondenkbaar. ,,Dat zal ik echt nooit weg doen, want het zit zo vol herinneringen. Het hoort echt bij mij!’’ Voor Geertje en Yge Valk is de poster van de allereerste Libelle-cover een dierbare herinnering aan hun bedrijf. ,,Het is de cover van het allereerste nummer dat ooit werd uitgegeven, op 13 april 1934.’’

Source: woonblog