UITGELICHT | Zo leer je slim zoeken naar kekke meubels

UITGELICHT | Zo leer je slim zoeken naar kekke meubels

augustus 12, 2019 Uit Door admin

uitgelicht, meubels kopen, online meubels kopen, online meubels shoppen

Wie verhuist en geen zin heeft een woonboulevard af te struinen, heeft tegenwoordig genoeg andere opties. Meubelzoekmachines, marktplaatsen en vintage online outlets te over. Maar waar en hoe slaag je het best?

De meubelzoekmachine

Wie op internet zoekt naar nieuwe meubels, begint meestal met een zoekopdracht in Google. Volgens Eva Taute (38), eigenaar van interieurbureau Hygge, is dat een goede manier, omdat je van een globale omschrijving van het gezochte meubel meteen kunt doorklikken naar webshops en zo ook een indruk krijgt van het aanbod en de prijzen. Daarna loont het volgens Taute de moeite om door te schakelen naar speciale meubelzoekmachines. Daarop kun je heel nauwkeurig zoeken, met filters voor prijs, kleur en materiaalgebruik.

Furn.nl is zo’n meubelzoekmachine. Eigenaar Jelle Bekirovic (27) legt uit dat hij artikelen van verschillende meubelzaken ordent en doorzoekbaar maakt. ,,Zodat je niet honderd tabbladen open hoeft te hebben.’’

Nebu space age salontafel met glazen plaat. Gezien vanaf 250 euro.

Soortgelijke meubelvergelijkers zijn woonartikel.nl, meubelmooi.nl, home24.nl en feels-likehome.nl. Die websites verwijzen vaak door naar zowel lowbudget-meubelmerken als Leen Bakker en Kwantum, als naar de duurdere designwinkels. Belangrijk om te weten: voor klachten over de levertijd (Bekirovic: ,,Die kan soms maanden zijn.’’) kun je dus niet terecht bij de meubelvergelijkers, maar moet je bij de webshops zelf aankloppen.

Duurzaamheidsfilter

Voor kopers die waarde hechten aan meubels die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd, hebben sommige online meubelzoekmachines een duurzaamheidsfilter. Bekirovic van Furn is er trots op dat je in zijn zoekmachine het filter groen kunt aanzetten, waarmee je in je zoekresultaten louter meubels krijgt met bijvoorbeeld gecertificeerd hout en biokatoen.

Friso Kramer schoolstoel. Vanaf 27,50 euro te vinden op veilingsites.

Nog duurzamer is het om te kijken naar tweedehands meubels. Misschien een open deur, maar Marktplaats is in die zoektocht nog steeds onmisbaar. Van gratis af te halen Billy’s van Ikea tot vintage Friso Kramer-stoelen (nieuw nu vaak zo’n 300 euro, op Marktplaats genoeg aanbod vanaf 27,50 euro).

Goed nieuws voor ons noorderlingen: buiten de Randstad en de grote steden worden oude designmeubels standaard veel goedkoper aangeboden. Taute: ,,Met een beetje geluk vind je nog iemand die een oude houten designstoel voor een prikkie op Marktplaats zet.’’ Andere tips bij het zoeken: vermijd zoekwoorden als ‘vintage of ‘retro’, want mensen die dat bij hun advertentie zetten weten vaak wat die meubels waard zijn. Ook aan te bevelen: sla je favoriete verkopers op.

Gispen 444 driezitsbank. Vanaf 1250 euro op Marktplaats.

Ga eens offline en bezoek een winkel

Het internet, zowel vintage als nieuw, helemaal afgestruind, maar overrompeld door het enorme aanbod? Ga eens naar een fysieke meubelwinkel. Kijk in een showroom naar de maat, kleur, stof en diepte van verschillende meubels. Wat zit lekkerder: een harde of een zachte bank? Wil je eetstoelen met groot zitvlak of niet? Wel of geen stevige armleuningen? Een kledingkast met fel kleurtje of helemaal pastel?

Taute: ,,Als je dat allemaal op een rijtje hebt, kun je altijd online op zoek gaan naar goedkope opties.’’

Koop in oktober

Egg-chair van Arne Jacobsen. Te vinden vanaf 2500 euro.

Besluit je dan toch te kiezen voor prijzig design van gerenommeerde shops als misterdesign.nl, made.com en designonline24.nl, dan loont het even te wachten tot oktober. Bekirovic: ,,Oktober is woonmaand. Bedrijven bieden die maand speciale deals aan.’’

Elisah Jacobs (34), eigenaar van de woonblog Interiorjunkie: ,,Tuinmeubilair zou ik ook in september doen, net na de zomer. Ook een tip: laat je niet meteen verleiden door een van/voor-prijs. Zoek goed uit of het wel een echte aanbieding is.’’

Instagram als inspiratiebron

Vintage Tomadorekjes in drie kleuren. Vanaf 45 euro op veilingsites.

Soms kunnen sociale media net dat beetje inspiratie opleveren dat traditionele webshops niet bieden. Jacobs: ,,Als een vriendin gaat verhuizen en een tafel kwijt moet, zet ik ’m op mijn Instagram Stories. Ook daar is dus genoeg te vinden.’’

Ook Taute doet inspiratie op via social media, zowel voor thuis als voor grotere projecten. ,,Door hashtags als #interiordesign of #interiorinspiration krijg je mooie merken te zien en kun je meteen een idee krijgen hoe banken in huiskamers staan. Vaak taggen mensen merken in hun foto’s op Instagram. En als ze dat niet doen, kun je gewoon een privébericht sturen met: Waar is die bank van? Dat vinden mensen vaak alleen maar leuk.’’

TEKST JOANNE VAN GOOL

Ben je specifiek op zoek naar antieke meubels? Styliste Aukje geeft tips over waar je op moet letten bij de jacht naar echt antiek. En hier lees je waarom antiek in het interieur weer helemaal trendy is.

Source: woonblog