Wat je moet weten over het gebruik van een steigerpijp

Wat je moet weten over het gebruik van een steigerpijp

augustus 10, 2022 Uit Door admin

Een steigerpijp is een duurzaam product en bestaat al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Van oorsprong werden de pijpen gebruikt als alternatief voor houten constructies in de bouw. Inmiddels is er heel veel veranderd en zie je de buizen ook terug in woningen, bedrijven en winkels. Vooral worden de buizen verwerkt in meubels zoals tafels, kasten en kapstokken. De steigerpijp is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Uit welke materialen kunnen de steigerpijp uit bestaan?

Er zijn genoeg materialen waar steigerpijpen uit kunnen bestaan. Zo heb je gegalvaniseerd staal, aluminum, gegalvaniseerd vierkant, aluminum zwart en zwart staal. De vierkante en ronde steigerpijpen zijn gegalvaniseerd en zijn voorzien van een laagje zink. Kies je voor zwarte stalen pijpen dan hebben deze een stootbestendige speciale coating. 

Hoe de juiste buislengte te berekenen van een steigerpijp?

Een veel voorkomende vraag bij mensen is hoe de juiste buislengte te berekenen van een steigerpijp. Er is hier helaas geen simpel standaard antwoord voor te geven. Dit hangt namelijk van verschillende factoren af. Zo kan de buislengte beïnvloed worden door de buiskoppelingen. Bij sommige van deze koppelstukken is het belangrijk om te weten hoe ver een pijp in de buiskoppeling gaat. Maak je gebruik van voetplaten dan is het belangrijk om te weten wat de dikte van de flens van de voetplaat is. 

Het verschil tussen een aluminum pijp en gegalvaniseerde pijp

Aluminum steigerpijpen hebben de kenmerk veerkrachtiger te zijn dan de stalen variant. Naast dat is aluminum gevoeliger voor meer krassen dan de stalen variant. Dit betekent dat de aluminum steigerpijp niet geschikt is voor constructies die veel gewicht dragen. Je ziet aluminum pijpen vooral terug bij constructies die lang buiten staan. Denk bijvoorbeeld aan reclame frames. Stalen pijpen zijn een stuk stijver en sterker. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je ze vaak terugziet bij constructies waar er zware last moet worden gedragen. Daarnaast zie je de stalen steigerpijp vooral terug bij meubels. De reden is vanwege het industriële karakter en door de krasvastheid. Nadelig puntje is dat de stalen pijpen wel een stuk zwaarder zijn dan de aluminum pijpen.

Kun je de pijpen buiten gebruiken?

Alle genoemde pijpen zijn zowel voor binnen als buiten te gebruiken. De gegalvaniseerde pijpen hebben een beschermlaag gekregen wat ze bestendig maakt tegen allerlei weersinvloeden. De aluminum buizen zijn sowieso van nature al geschikt voor buitengebruik en hebben een beschermlaag zodra het in aanraking komt met zuurstoffen. De zwarte stalen pijpen zijn ook beschermd tegen allerlei weersinvloeden door UV bestendige zwarte coating. Op den duur kunnen de steigerpijpen wat roestplekjes en beschadigingen krijgen. Dat is niet erg en kan meestal heel eenvoudig weggepoetst worden. 

Kan je steigerpijpen verven?

Het is mogelijk om je steigerpijp te voorzien van een ander kleurtje. Hierbij is de juiste verf en juist voorbehandeling essentieel. Wil je meer informatie over het juiste gebruik van verf dan is het verstandig om contact op te nemen met een verfspecialist. Zij kunnen je tot in de detail vertellen welke verf je het best kunt gebruiken om je pijpen van een mooi nieuwe kleurtje te voorzien.